Торта Червено кадифе стана много популярна през последните години. Произходът на тази торта е САЩ, по-конкретно Мериленд. Още през 19-ти век започва да се сервира мека и сочна торта, поръсена с трохи, като изискан десерт.
По време на Втората световна война, сладкарите започват да използват сок от червено цвекло, за да подобряват цвета на сладкишите си. Така се появява и червеният цвят на тази торта.
В оригиналната рецепта не се използва оцветител. Случва се реакция между т.н. buttermilk и какаото и по този начин се получава червеният цвят на десерта. В наши дни какаото минава през специална обработка, която пречи на естественото добиване на червен цвят, затова се добавя хранителна боя или червено цвекло.
Вижте рецептата за популярната торта Червено кадифе:
Необходими продутки:
- 300 грама брашно
- 25 грама какао
- 1 ч. л. сода за хляб
- 1/2 ч. л. сол
- 120 грама масло
- 350 грама захар
- 2 яйца
- 120 мл олио
- 2 ч. л. ванилия
- 1 с. л. оцет
- 250 мл прясно мляко
- червена боя за сладкиши
За крема:
- 350 грама крема сирене
- 175 грама масло
- 360 грама пудра захар
- 1 с. л. ванилия
Начин на приготвяне:
В оригиналната рецепта за торта Червено кадифе се използва buttermilk. Това е млечен продукт, който се добива при приготвянето на масло, и има леко кисел вкус. Ние наричаме този продукт мътеница, но не се намира лесно, затова можете да си го направите сами. Добавете оцета към прясното мляко и изчакайте 10 минути.
Комбинирайте брашното, какаото, содата и солта.
Разбийте маслото и захарта с миксер. След това добавете яйцата, олиото, ванилията и боята.
Към тази смес добавете сухите съставки и прясното мляко.
От готовото тесто изпечете три блата. Блатовете се пекат на 180 градуса, около 30 минути.
Можете да изпечете цялата смес и след това да я разрежете на 3 или да печете всеки блат поотделно.
Докато блатовете се пекат и изстиват, направете крема, като разбиете крема сиренето с маслото и ванилия. Сместа трябва да бъде много гладка и да няма никакви бучки.
Преди да сглобите тортата, изрежете блатовете така, че да станат еднакви и равни. Изрезките от блатовете се натрошават на трохи, с които накрая се поръсва тортата.
Сглобете тортата, като редувате блат и крем. Накрая завършете с крем и поръсете с трохите.
-
Обичате ли да хапвате торта Червено кадифе?
-
Да
-
Не
-