Торта „Колибри“ е десерт, който произлиза от Ямайка и съдържа предимно банани и ананас.
Десертът съдържа брашно, захар, сол, масло, зрял банан, ананас, канела, пекани, екстракт от ванилия, яйца и набухвател. Обикновено се прави и глазура от крема сирене.
Тази торта е създадена в Ямайка и е кръстена на местната птица колибри. През 1968 година рецептата е изнесена, заедно с други местни ямайски рецепти, и са изпратени в САЩ. Тази маркетингова стратегия била насочена към американските потребители, а идеята била да се създаде интерес към посещаването на острова.
Ето как да приготвите тази вкусна екзотична торта вкъщи:
Необходими продукти:
- 250 грама пекани
- 375 грама брашно
- 1 ч.л. сода за хляб
- 1½ ч.л. канела
- щипка сол
- 4 банана
- 1 консерва ананас (около 250 грама)
- 3 яйца
- 160 мл олио
- 200 грама кафява захар
- 150 грама бяла захар
- 2 ч.л. ванилия
За глазурата:
- 450 грама крема сирене
- 175 грама масло
- 600 грама пудра захар
- 1 с.л. прясно мляко
- 2 ч.л. ванилия
Начин на приготвяне:
Разстелете пеканите върху хартия за печене и печете в предварително загрята на 150 градуса фурна около 10 минути.
Комбинирайте брашното, содата за хляб, канелата и солта в голяма купа.
Разбийте останалите съставки за тортата в средно голяма купа. Комбинирайте сухите и мокрите съставки и разбъркайте добре.
Добавете запечените пекани.
Разпределете сместа в три намазнени тавички.
Печете всеки блат около 25 минути, след което ги оставете да се охладят добре.
Разбийте крема сиренето с маслото. Добавете захарта, ванилията, млякото и солта. Разбийте отново, до получаване на гладка смес.
Наредете тортата, като сложите единия блат, намажете го с глазура, след това сложете втория, намажете и него. Можете да използвате шприц или пош, за да украсите тортата.