in

ЕхаЕха

Томас Едисън – човекът, чиито изобретения промениха света

Снимка: instagram/_thomas_edison_

Всички знаем, че електрическата крушка е създадена от Томас Едисън през 1879 г. Но дали той е истинският създател? Отговорът е НЕ.

Електрическата крушка е създадена още през 1806 г. от англичанина Хъмфри Дейви, който демонстрира електрическа лампа пред Кралското общество. Тази лампа създава ослепителна електрическа искра между две въглеродни пръчки. Светлината наподобявала плътна заваръчна горелка, която е трудно да се използва в домашни условия. Устройството имало нужда от по-силен източник на мощност, който изтощавал батериите изключително бързо.

Доста по-късно се появява и откритието на Томас Едисън. По-ранни изобретатели като Джоузеф Суон, Хенри Удуърд, Джеймс Бауман Линдзи, Уилям Сойер и Хайнрих Гьобел разработват няколко проекта, които се оказват неудачни, поради краткия живот на лампите. Едисън взима характерните им черти и дава задача на служителите си да създадат лампа, която издържа по-дълго. Той направил електрическа крушка с нормално захранване, но въпреки това не получил пълната заслуга за това, че е изобретателят.

Голяма част от патентите му не са уникални, но Едисън показва уникални умения за спечелване на патента и за побеждаване на своите опоненти чрез влиянието си и по-добрия маркетинг. Той се счита за един от най-плодотворните изобретатели на своето време с рекорден брой патенти – цели 1093.

Изобретенията на Едисън

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Thomas Alva Edison (@_thomas_edison_)

Томас е създал много важни устройства. Сред тях са фонографът, който позволява да се възпроизвеждат записани звуци, и въглеродният микрофон, който се използва в телефоните. Едисън има особен интерес към комуникационната техника и през 1892 г. получава патент за двупосочен телеграф, а малко по-късно през същата година патентова принципа на радиото (предаване на сигнали чрез електричество).

Той е създател и на първата електрическа централа – „Пърл Стрийт Стейшън“, а на 4 септември 1882 година въвежда в експлоатация първата в света електроразпределителна мрежа, която подава постоянен ток с напрежение 110 V на 59 клиенти в Южен Манхатън. През същата година Томас Едисън пуска и първата парна електроцентрала в Лондон, която захранва уличното осветление и няколко частни жилища в непосредствена близост.

Първата кинокамера (кинетограф) също е дело на американският изобретател. Тя е създадена с помощта на фотографа Уилям Кенеди Лори Диксън, но през 1901 г. съдът отнема монополните права върху кинокамерата на Едисън.

Безспорен факт е, че той е влиятелна фигура в производството на филми. Освен, че създава прожекционния апарат, Едисън изобретява и кинетофона, експериментирайки върху синхронизирането на звук и картина. През 1983 г. американският учен отваря първото киностудио, където е заснет и първият филм с авторски права „Кихането на Фред От“ (Fred Ott’s Sneeze).

Няколко години по-късно Томас Едисън започва да произвежда и продава изобретения от „Томас Армат витаскоп“ истински проектор, с който могат да се прожектират филми пред публика.

Списъкът с изобретения на американският учен е дълъг. Последният му патент е издаден две години след смъртта му – „Държател за предмет, подлежащ на галванопластика“.

Томас Едисън умира на 18 октомври 1931 година в Западен Ориндж и е погребан в двора на къща му.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Грижа за кожата

Как да се грижим за кожата след 30-те години?

Риана

25 любопитни факта за Риана, които ще ви накарат да я харесвате