in

Тайната на идеалния козунак

Козунак

Предстои един от най-големите празници – Великден, а с него и богата традиционна трапеза, която се подрежда по случай празника. Задължителният елемент от него е козунакът. Според мнозина за перфектния козунак е необходим майсторлък, но най-вече любов. Ще ви разкрием две тайни, които да използвате, за да сътворите най-вкусния великденски козунак на конци.

Търпение

Правило номер едно е търпението. Търпение, спокойствие и пак търпение. Трябва да се заредим с позитивно настроение, да направим подреден план на всички важни стъпки от рецептата, и да запретнем буквално ръкави за едно запомнящо се кулинарно творение. Нужното време ще ни е необходимо както при правилното шупване на маята, така и при периода, в който тестото трябва хубаво да втаса. Така че ако искаме да пришпорим времевия процес и да използваме не толкова препоръчителните готварски хитринки – като използването на фурната като мигновен уред за втасване, то трябва да знаем, че в крайния резултат може да не присъства и нито едно козуначено конче.

Структура на конци

Всеки един кулинарен творец, който предприема решителността да се впусне в приготвянето на това сладко печиво, желае така търсената и първа отбелязвана от всички козуначени дегустатори структура на разтягащите се конци. Нужната стъпка за получаването на така изящните козуначени конци се състои предимно в правилното съотношение на захарта и яйцата в приготвянето на нашето тесто. Ако прекалим прекомерно с точно тези две съставки, то има вероятност глутенът в брашното да не успее да се активира до нужните нива, което е почти сигурна предпоставка, че няма да успеем да се зарадваме на козунак, направен като по конец.

Пекарни

Ако все пак изпитваме някакви затруднения с приготвянето на така вкусното козуначено изделие или просто обичаме повече да си го похапваме, отколкото да го създаваме, то спокойно можем да отскочим до някоя от кварталните пекарни или магазини, където има богат избор от пресни и ароматни празнични козунаци.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.9k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Симон дьо Бовоар, която не се роди жена, а стана такава

Скритите страни на вечните футболни срещи