in

Ндрангета – мафията, минала непокътната през войни, фашизъм и закони

ндрангета

„Тайната история на ндрангета“ от Никола Гратери и Антонио Никазо е единствената книга на български, посветена на могъщата престъпна организация и разкриваща смразяващи факти за нея. Ндрангета е мафия, израсла тихомълком, успяла да премине непокътната през две войни, фашизма, пристигането на англо-американците, Първата и Втората република. Както през вто­рата половина на XIX в., така и днес най-отличителната ѝ черта е способността да завързва контакти с „неподозирани хора и да се възползва от добрите им намерения“. Ндрангета прилича на праисторическо чудовище, което не отмира, защото все още мнозина я защитават, закрилят, търсят и вкарват в законови рамки.

Организацията контролира една трета от световния трафик на кокаин

Организацията се ражда в Калабрия, най-бедния район на Италия. Дълго време приемана за мафия на маргиналите и дрипльовците, калабрийската групировка днес контролира една трета от световния трафик на кокаин, а с измами усвоява и милиони евро от европейските фондове за строителство на магистрали, зелена енергия, дори образование.

С 160 клана Ндрангета осигурява около 4389 чле­нове или 0,24% от населението на Калабрия. Колко точно са наследниците на групата по света е трудно да се каже, но се знае, че днес те оперират с главозамайващи суми. Организацията разполага с хора, пръснати из почти цяла Европа, от Португалия до Словакия, от Испания до България, от Белгия до Франция, от Англия до Малта… а в началото рекетира проститутки и търговци.

Ндрангета е най-невидимата и прикрита, най-страшната и безпощадна, най-богатата и могъща мафия в света, изградена на кръвно родство между главорези. Нейната история е история на жестокости, отвличания и убийства, трафик, рекети и ужасяващо срастване с официалната власт, продължило десетилетия наред.

Смъртни заплахи за авторите

Двамата автори получават смъртни заплахи за работата си в тази област. Гратери, водещ прокурор на Италия, познат с борбата си с ндрангета, живее под полицейска закрила от 1989 година. Никазо, световноизвестен експерт по организирана престъпност, се мести в Канада през 1990-а от мерки за сигурност.

Гратери и Никазо разказват историята на мафията от самото ѝ зараждане през първата половина на XIX век. Мястото е повече от зловещо – бурбонските затвори. Това са места, в които се срещат различни истории и култури и където се случват взаимодействия и сливания между поня­кога напълно разнородни елементи. После те се оформят в политико-религиозните секти, като например Висшето реформи­рано общество или Общество на Смирението – камората. Рефор­мираните карбонари имат дори различни ритуали, сред които за инициация, копирани от уставите на тайните общества на масоните. Също както и масонската, доктрината на камората изобил­ства от легенди, разкази и саги, целящи да изяснят момента на зараждането ѝ. Ето една от тях:

Митът за тримата испански рицари

Влиянието на тайните секти в наказателните колонии, като тази на остров Фавиняна, спомага и за създаване на мита за про­изхода на ндрангета. Разказва се за трима братя – Осо, Мастросо и Карканьосо, членове на митично испанско рицарско сдружение, наречено Кардуня, основано в Толедо през XV в. За да отмъстят с проливане на кръв за изнасилената си сестра, Осо, Мастросо и Карканьосо убиват един благородник, закрилян от арагонската корона. Признати за извършители на убийството и осъдени на дълги години лишаване от свобода, тримата биват изпратени именно в затвора на Фавиняна.

Осо се посвещава на Исус Хрис­тос, Мастросо на Архангел Михаил, а Карканьосо на Свети Пе­тър. През двайсет и деветте години, прекарани в недрата на острова, пишат кодекси, правила и ритуали за приемане в ор­ганизация, издигаща в култ силата, смелостта и честта. След излежаване на присъдата пътищата им се разделят. Осо оста­ва в Сицилия и основава мафията, Мастросо отива в Калабрия и полага началото на ндрангета, а Карканьосо продължава чак до Неапол и създава камората.

В „Тайната история на ндрангета“ Никола Гратери и Антонио Никазо анализират също причините, довели до глобализирането ѝ с разклонения на всички континенти. Авторите виждат и лъч надежда в справянето с мафията – млади хора, а също и съпруги, сестри, дъщери на мафиоти надигат глави срещу насилието и всевластието на ндрангета. Дори папа Франциск, за пръв път през 2014-а, след години мълчание от страна на църквата, произнася думата „отлъчване“ по адрес на мафиоти.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Супа

Студена супа с краставици

ключове

Как да намирате лесно изгубени вещи