in

Ндрангета – мафията, минала непокътната през войни, фашизъм и закони

ндрангета

„Тайната история на ндрангета“ от Никола Гратери и Антонио Никазо е единствената книга на български, посветена на могъщата престъпна организация и разкриваща смразяващи факти за нея. Ндрангета е мафия, израсла тихомълком, успяла да премине непокътната през две войни, фашизма, пристигането на англо-американците, Първата и Втората република. Както през вто­рата половина на XIX в., така и днес най-отличителната ѝ черта е способността да завързва контакти с „неподозирани хора и да се възползва от добрите им намерения“. Ндрангета прилича на праисторическо чудовище, което не отмира, защото все още мнозина я защитават, закрилят, търсят и вкарват в законови рамки.

Организацията контролира една трета от световния трафик на кокаин

Организацията се ражда в Калабрия, най-бедния район на Италия. Дълго време приемана за мафия на маргиналите и дрипльовците, калабрийската групировка днес контролира една трета от световния трафик на кокаин, а с измами усвоява и милиони евро от европейските фондове за строителство на магистрали, зелена енергия, дори образование.

С 160 клана Ндрангета осигурява около 4389 чле­нове или 0,24% от населението на Калабрия. Колко точно са наследниците на групата по света е трудно да се каже, но се знае, че днес те оперират с главозамайващи суми. Организацията разполага с хора, пръснати из почти цяла Европа, от Португалия до Словакия, от Испания до България, от Белгия до Франция, от Англия до Малта… а в началото рекетира проститутки и търговци.

Ндрангета е най-невидимата и прикрита, най-страшната и безпощадна, най-богатата и могъща мафия в света, изградена на кръвно родство между главорези. Нейната история е история на жестокости, отвличания и убийства, трафик, рекети и ужасяващо срастване с официалната власт, продължило десетилетия наред.

Смъртни заплахи за авторите

Двамата автори получават смъртни заплахи за работата си в тази област. Гратери, водещ прокурор на Италия, познат с борбата си с ндрангета, живее под полицейска закрила от 1989 година. Никазо, световноизвестен експерт по организирана престъпност, се мести в Канада през 1990-а от мерки за сигурност.

Гратери и Никазо разказват историята на мафията от самото ѝ зараждане през първата половина на XIX век. Мястото е повече от зловещо – бурбонските затвори. Това са места, в които се срещат различни истории и култури и където се случват взаимодействия и сливания между поня­кога напълно разнородни елементи. После те се оформят в политико-религиозните секти, като например Висшето реформи­рано общество или Общество на Смирението – камората. Рефор­мираните карбонари имат дори различни ритуали, сред които за инициация, копирани от уставите на тайните общества на масоните. Също както и масонската, доктрината на камората изобил­ства от легенди, разкази и саги, целящи да изяснят момента на зараждането ѝ. Ето една от тях:

Митът за тримата испански рицари

Влиянието на тайните секти в наказателните колонии, като тази на остров Фавиняна, спомага и за създаване на мита за про­изхода на ндрангета. Разказва се за трима братя – Осо, Мастросо и Карканьосо, членове на митично испанско рицарско сдружение, наречено Кардуня, основано в Толедо през XV в. За да отмъстят с проливане на кръв за изнасилената си сестра, Осо, Мастросо и Карканьосо убиват един благородник, закрилян от арагонската корона. Признати за извършители на убийството и осъдени на дълги години лишаване от свобода, тримата биват изпратени именно в затвора на Фавиняна.

Осо се посвещава на Исус Хрис­тос, Мастросо на Архангел Михаил, а Карканьосо на Свети Пе­тър. През двайсет и деветте години, прекарани в недрата на острова, пишат кодекси, правила и ритуали за приемане в ор­ганизация, издигаща в култ силата, смелостта и честта. След излежаване на присъдата пътищата им се разделят. Осо оста­ва в Сицилия и основава мафията, Мастросо отива в Калабрия и полага началото на ндрангета, а Карканьосо продължава чак до Неапол и създава камората.

В „Тайната история на ндрангета“ Никола Гратери и Антонио Никазо анализират също причините, довели до глобализирането ѝ с разклонения на всички континенти. Авторите виждат и лъч надежда в справянето с мафията – млади хора, а също и съпруги, сестри, дъщери на мафиоти надигат глави срещу насилието и всевластието на ндрангета. Дори папа Франциск, за пръв път през 2014-а, след години мълчание от страна на църквата, произнася думата „отлъчване“ по адрес на мафиоти.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Супа

Студена супа с краставици

ключове

Как да намирате лесно изгубени вещи