in

Струфоли- неаполитански медени топки

Струфоли

Струфолите са малки топчета от пържено сладко тесто. Те са хрупкави отвън и меки отвътре. Обикновено се сервират с мед, канела и настъргана портокалова кора.

Може да се сервират натрупани една върху друга, като кула, или да се наредят в кръг с дупка в средата, наподобявайки формата на кекс. Задължително се поръсват със захарни пръчици, най-често разноцветни.

В различните региони на Италия този десерт се нарича по различен начин. В Калабрия са известни като „scalilli“. В Абруцо се наричат cicerchiata, но този десерт е най-популярен в Неапол, където сладките топчета се казват струфоли.

Този десерт задължително се приготвя около коледните празници, но италианците обичат да го хапват през цялата година.

Подобно ястие е описано от Архестрат, гръцки поет. Нарича го енкрис (на гръцки: ἐγκρίς) — тестена топка, пържена в зехтин. А името Името струфоли произлиза от гръцката дума strongoulos, което означава заоблен.

Вижте как да приготвите тези вкусни сладки топки вкъщи:

Необходими продукти:

  • 2 с.л. масло
  • 1 портокал
  • 1 лимон
  • 2 ч. брашно
  • 3 с.л. захар
  • ½ ч.л. сол
  • ¼ ч.л. бакпулвер
  • 3 яйца
  • 1 ч.л. ванилия
  • 3 чаши олио, за пържене
  • ¾ ч. мед
  • 1 с.л. портокалов сок
  • захарни пръчици

Начин на приготвяне:

Извадете маслото от хладилника, за да омекне. През това време настържете портокаловата кора и изстискайте сока от портокала.

Настържете на ситно и кората на лимона.

Комбинирайте брашното, захарта, портокаловата кора, лимоновата кора, солта и бакпулвера. Разбийте добре, след което добавете и маслото.

След като съставките се комбинират, добавете яйцата и ванилията.

Размесете тестото, оформете го на голяма топка и го увийте в найлоново фолио. Сложете в хладилника за около 30 минути.

Размесете тестото върху набрашнена повърхност и го разделете на 8 части. Всяко парче тесто направете на дълъг фитил и нарежете на малки парченца.

Оформете ги като топченца и ги наредете върху хартия за печене.

Загрейте олиото и добавяйте по няколко топчета. Когато бухнат и станат златисти, струфолите са готови и можете да ги изваждате върху кухненска хартия. Изпържете всички топчета.

Сложете меда и портокаловия сок на котлона и оставете сместа да се затопли за 1-2 минути. Махнете сместа от котлона и добавете към нея изпържените топчета.

Разбъркайте внимателно, за да се покрият добре с мед и ги прехвърлете в поднос или голяма чиния.

Можете да ги направите на куличка или да ги оформите на голям кръг с дупка по средата. За целта сложете чаша или малка купичка в средата и подреждайте около нея.

Накрая извадете чашата, поръсете със захарни пръчици и с останалия мед.

Loading

  • Опитвали ли сте неаполитански струфоли?

    Струфоли
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Хатшепсут

Хатшепсут – първата жена фараон на Египет

„Стаята на пеперудите“- поредната вълнуваща история от Лусинда Райли