in

Струфоли- неаполитански медени топки

Струфоли

Струфолите са малки топчета от пържено сладко тесто. Те са хрупкави отвън и меки отвътре. Обикновено се сервират с мед, канела и настъргана портокалова кора.

Може да се сервират натрупани една върху друга, като кула, или да се наредят в кръг с дупка в средата, наподобявайки формата на кекс. Задължително се поръсват със захарни пръчици, най-често разноцветни.

В различните региони на Италия този десерт се нарича по различен начин. В Калабрия са известни като „scalilli“. В Абруцо се наричат cicerchiata, но този десерт е най-популярен в Неапол, където сладките топчета се казват струфоли.

Този десерт задължително се приготвя около коледните празници, но италианците обичат да го хапват през цялата година.

Подобно ястие е описано от Архестрат, гръцки поет. Нарича го енкрис (на гръцки: ἐγκρίς) — тестена топка, пържена в зехтин. А името Името струфоли произлиза от гръцката дума strongoulos, което означава заоблен.

Вижте как да приготвите тези вкусни сладки топки вкъщи:

Необходими продукти:

  • 2 с.л. масло
  • 1 портокал
  • 1 лимон
  • 2 ч. брашно
  • 3 с.л. захар
  • ½ ч.л. сол
  • ¼ ч.л. бакпулвер
  • 3 яйца
  • 1 ч.л. ванилия
  • 3 чаши олио, за пържене
  • ¾ ч. мед
  • 1 с.л. портокалов сок
  • захарни пръчици

Начин на приготвяне:

Извадете маслото от хладилника, за да омекне. През това време настържете портокаловата кора и изстискайте сока от портокала.

Настържете на ситно и кората на лимона.

Комбинирайте брашното, захарта, портокаловата кора, лимоновата кора, солта и бакпулвера. Разбийте добре, след което добавете и маслото.

След като съставките се комбинират, добавете яйцата и ванилията.

Размесете тестото, оформете го на голяма топка и го увийте в найлоново фолио. Сложете в хладилника за около 30 минути.

Размесете тестото върху набрашнена повърхност и го разделете на 8 части. Всяко парче тесто направете на дълъг фитил и нарежете на малки парченца.

Оформете ги като топченца и ги наредете върху хартия за печене.

Загрейте олиото и добавяйте по няколко топчета. Когато бухнат и станат златисти, струфолите са готови и можете да ги изваждате върху кухненска хартия. Изпържете всички топчета.

Сложете меда и портокаловия сок на котлона и оставете сместа да се затопли за 1-2 минути. Махнете сместа от котлона и добавете към нея изпържените топчета.

Разбъркайте внимателно, за да се покрият добре с мед и ги прехвърлете в поднос или голяма чиния.

Можете да ги направите на куличка или да ги оформите на голям кръг с дупка по средата. За целта сложете чаша или малка купичка в средата и подреждайте около нея.

Накрая извадете чашата, поръсете със захарни пръчици и с останалия мед.

  • Опитвали ли сте неаполитански струфоли?

    Струфоли
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Хатшепсут

Хатшепсут – първата жена фараон на Египет

„Стаята на пеперудите“- поредната вълнуваща история от Лусинда Райли