Ако сте опитвали октопод, знаете, че той има вкус на калмари, но е много по-месест. Съвсем логично е, тъй като октоподът е нещо като гигантси калмар.
Приготвянето на октопод е малко специфично и е възможно изобщо да не ви допадне, ако не е приготвен правилно.
Със затоплянето на времето, морските дарове стават все по-важна част от менюто ни.
Едно от най-вкусните неща, съдържащо октопод, е средиземноморската салата. Тя обикновено съдържа октопод, краставица, лук, магданоз. Могат да се добавят и други зеленчуци, като домати, моркови и картофи. Обикновено се добавят и маслини или каперси, а салата се овкусява със зехтин.
Ако не сте приготвяли октопод досега, тази салата е чудесен вариант за първи опит:
Необходими продукти:
- 900 грама октопод
- 4 домата
- 1 глава лук
- 2 краставици
- ½ връзка магданоз
- 100 грама маслини
- 50 грама каперси
- зехтин
- балсамов оцет
- сол, босилек, риган
Начин на приготвяне:
Октоподът се вари в подсолена вода за около 20-25 минути. Трябва да го варите, докато омекне, но внимавайте да не прекалите с готвенето, тъй като ще стане жилав.
Изцедете октопода от водата и го оставете да се охлади за около 1 час.
Ако решите да добавяте картофи в салатата, сварете и тях, до омекване.
През това време подгответе останалите продукти. Краставиците, доматите и лука се измиват и нарязват на ситно. Ако ще добавяте картофи, нарежете ги на кубчета и сложете и тях в купата.
Изплакнете каперсите, за да не бъдат твърде солени, и ги добавете към салатата, заедно с нарязаните на ситно маслини.
Когато октоподът вече се е охладил, нарежете го на малки парчета и добавете и него към зеленчуците.
Овкусете салатата със зехтин, балсамов оцет, сол, босилек и риган.
Разбъркайте всичко добре и добавете нарязания на ситно магданоз.
-
Харесвате ли ястия с октопод?
-
Да
-
Не
-