in

Специалната връзка на Елизабет Тейлър и Монтгомъри Клифт

Елизабет Тейлър и Монтгомъри Клифт
Снимка: Instagram/elizabethtaylor

Историята на Елизабет Тейлър и Монтгомъри Клифт е по-различна от любовните истории, които сме свикнали да чуваме. Двамата се запознават, когато красивата Елизабет е само на 17 години.

Във филмите, в които участват заедно, се усеща специална химия между тях, която впоследствие се превръща в специално приятелство, продължило до смъртта на Клифт, през 1966г. През цялото това време връзката им е платонична. Въпреки желанията на Елизабет, Клифт бил хомосексуален и връзката им е на по-високо ниво. В крайна сметка Елизабет се омъжва 8 пъти, но най-специалното място в сърцето ѝ е запазено за Монти.

Някои от филмите, с които тази специална двойка ще бъде запомнена завинаги, са „Място под слънцето“, „Окръг Рейнтри“ и „Внезапно, миналото лято“.

Началото

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elizabeth Taylor (@elizabethtaylor)

Всичко започва през 1951г., когато двамата участват в драмата „Място под слънцето“. Преди да започнат снимките на филма, Paramount Pictures урежда среща на Елизабет и Клифт. Първоначално 17-годишната Елизабет е изплашена от актьора, заради всичко, което била чела и чувала за него, но между тях бързо се появява нещо специално.

След първата си среща с Монти, Елизабет казва „Той е най-прекрасното нещо, което съм виждала.“ А когато си спомня за първата им среща, Елизабет казва: „Спомням си, че сърцето ми спря, когато погледнах в тези зелени очи и тази измамна, момчешка усмивка.“

Монти също бил впечатлен от Елизабет. Кожата ѝ била като порцелан, имала големи сини очи и перфектно оформени вежди. Монтгомъри смятал, че Елизабет ще изиграе Анджела перфектно и се оказал прав.

Влиянието на Монти

 

View this post on Instagram

 

A post shared by crazy simone (@crazy.simone)

Освен силната връзка, която се усеща помежду им от самото начало, Елизабет научава много за актьорството от Монти. До този момент за Елизабет участието във филм било запомняне на сценария и следване на насоките. След запознанството си с Монти, Тейлър се замисля какво е истинското значение на тази професия.

Монти толкова се задълбочавал в ролите си, че дори се изпотил в сцена, която снимали в ледено студено езеро. Тогава Елизабет осъзнава, че трябва самата тя да създава и изгражда героите си и че я използват като красив реквизит. Тейлър признава, че работата с Монти я прави по-добра актриса.

Отношенията им се задълбочават с всеки изминал ден. Двамата си измислят и прякори, които използват само когато се обръщат един към друг- Клифт нарича Елизабет Тейлър „Беси Мей“, а Елизабет измисля прякора „Монти“ на Монтгомъри.

Следващият филм, по който двамата работят заедно, е „Окръг Рейнтри“, в който Елизабет играе Сузана Дрейк, красавица, която привлича вниманието на Джон Уиклиф Шоунеси, изигран от Монтгомъри Клифт. Тази роля носи на Елизабет първата ѝ номинация за Оскар за най-добра актриса в главна роля.

Инцидентът

По време на снимките на този филм, Монти претърпява катастрофа. Той си тръгва от дома на актрисата след парти и се случва тежък инцидент. Елизабет бързо пристига на мястото на катастрофата и спасява живота на Монти, като вади падналите му зъби, за да не се задави с тях. За да защити Монти, Елизабет казва на фотографите, че ако снимат приятеля ѝ в това състояние, никога повече няма да получат нейна снимка. Така и никога не се появава снимка на Клифт от тази катастрофа.

След този инцидент, зависимостите на Монти стават все повече и все по-силни.

Последните му роли

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TVChannelNetwork (@tvchannelnetwork)

Две години по-късно, през 1959 година, по кината излиза „Внезапно, миналото лято“. Във филма, който е създаден по мотиви от едноименната пиеса на Тенеси Уилямс, Елизабет и Монти играят Катрин Холи и доктор Джон Кукрович. Продуцентите на филма искали да уволнят Клифт и да го заменят с друг актьор, но Елизабет заявила, че няма да участва във филма без него.

Докато Монти се саморазрушава, Елизабет участва в различни филми. Макар и да си партнира с различни актьори, Тейлър винаги настоява да работи с Монти. Тя настоява Клифт да бъде част от филма „Отражения в златисто око“ и дори заявява, че ще плати цялата застраховка на филма, ако ролята бъде дадена на Монти. За съжаление точно преди началото на снимките, Монтгомъри Клифт умира от сърдечен удар и в крайна сметка ролята е дадена на Марлон Брандо.

Елизабет понася смъртта на своя любим изключително тежко. Красавицата буквално не е на себе си след случилото се. Когато се съвзема започва да помага на различни организации, които се борят с ХИВ и СПИН, защото казва, че ако Клифт не бил починал от сърдечен удар, със сигурност щял да се сблъска с някоя от тези диагнози.

Платоничната любов на Елизабет и Монти доказва, че сродните души наистина съществуват и че не е нужно да имаш романтична връзка с някого, за да го обичаш безумно много…

Loading

  • Вярвате ли в сродните души?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Животът на Диоген – в бъчва и на градското сметище

Къси нокти

15 идеи за маникюр за къси нокти