in

Специалната връзка на Елизабет Тейлър и Монтгомъри Клифт

Елизабет Тейлър и Монтгомъри Клифт
Снимка: Instagram/elizabethtaylor

Историята на Елизабет Тейлър и Монтгомъри Клифт е по-различна от любовните истории, които сме свикнали да чуваме. Двамата се запознават, когато красивата Елизабет е само на 17 години.

Във филмите, в които участват заедно, се усеща специална химия между тях, която впоследствие се превръща в специално приятелство, продължило до смъртта на Клифт, през 1966г. През цялото това време връзката им е платонична. Въпреки желанията на Елизабет, Клифт бил хомосексуален и връзката им е на по-високо ниво. В крайна сметка Елизабет се омъжва 8 пъти, но най-специалното място в сърцето ѝ е запазено за Монти.

Някои от филмите, с които тази специална двойка ще бъде запомнена завинаги, са „Място под слънцето“, „Окръг Рейнтри“ и „Внезапно, миналото лято“.

Началото

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elizabeth Taylor (@elizabethtaylor)

Всичко започва през 1951г., когато двамата участват в драмата „Място под слънцето“. Преди да започнат снимките на филма, Paramount Pictures урежда среща на Елизабет и Клифт. Първоначално 17-годишната Елизабет е изплашена от актьора, заради всичко, което била чела и чувала за него, но между тях бързо се появява нещо специално.

След първата си среща с Монти, Елизабет казва „Той е най-прекрасното нещо, което съм виждала.“ А когато си спомня за първата им среща, Елизабет казва: „Спомням си, че сърцето ми спря, когато погледнах в тези зелени очи и тази измамна, момчешка усмивка.“

Монти също бил впечатлен от Елизабет. Кожата ѝ била като порцелан, имала големи сини очи и перфектно оформени вежди. Монтгомъри смятал, че Елизабет ще изиграе Анджела перфектно и се оказал прав.

Влиянието на Монти

 

View this post on Instagram

 

A post shared by crazy simone (@crazy.simone)

Освен силната връзка, която се усеща помежду им от самото начало, Елизабет научава много за актьорството от Монти. До този момент за Елизабет участието във филм било запомняне на сценария и следване на насоките. След запознанството си с Монти, Тейлър се замисля какво е истинското значение на тази професия.

Монти толкова се задълбочавал в ролите си, че дори се изпотил в сцена, която снимали в ледено студено езеро. Тогава Елизабет осъзнава, че трябва самата тя да създава и изгражда героите си и че я използват като красив реквизит. Тейлър признава, че работата с Монти я прави по-добра актриса.

Отношенията им се задълбочават с всеки изминал ден. Двамата си измислят и прякори, които използват само когато се обръщат един към друг- Клифт нарича Елизабет Тейлър „Беси Мей“, а Елизабет измисля прякора „Монти“ на Монтгомъри.

Следващият филм, по който двамата работят заедно, е „Окръг Рейнтри“, в който Елизабет играе Сузана Дрейк, красавица, която привлича вниманието на Джон Уиклиф Шоунеси, изигран от Монтгомъри Клифт. Тази роля носи на Елизабет първата ѝ номинация за Оскар за най-добра актриса в главна роля.

Инцидентът

По време на снимките на този филм, Монти претърпява катастрофа. Той си тръгва от дома на актрисата след парти и се случва тежък инцидент. Елизабет бързо пристига на мястото на катастрофата и спасява живота на Монти, като вади падналите му зъби, за да не се задави с тях. За да защити Монти, Елизабет казва на фотографите, че ако снимат приятеля ѝ в това състояние, никога повече няма да получат нейна снимка. Така и никога не се появава снимка на Клифт от тази катастрофа.

След този инцидент, зависимостите на Монти стават все повече и все по-силни.

Последните му роли

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TVChannelNetwork (@tvchannelnetwork)

Две години по-късно, през 1959 година, по кината излиза „Внезапно, миналото лято“. Във филма, който е създаден по мотиви от едноименната пиеса на Тенеси Уилямс, Елизабет и Монти играят Катрин Холи и доктор Джон Кукрович. Продуцентите на филма искали да уволнят Клифт и да го заменят с друг актьор, но Елизабет заявила, че няма да участва във филма без него.

Докато Монти се саморазрушава, Елизабет участва в различни филми. Макар и да си партнира с различни актьори, Тейлър винаги настоява да работи с Монти. Тя настоява Клифт да бъде част от филма „Отражения в златисто око“ и дори заявява, че ще плати цялата застраховка на филма, ако ролята бъде дадена на Монти. За съжаление точно преди началото на снимките, Монтгомъри Клифт умира от сърдечен удар и в крайна сметка ролята е дадена на Марлон Брандо.

Елизабет понася смъртта на своя любим изключително тежко. Красавицата буквално не е на себе си след случилото се. Когато се съвзема започва да помага на различни организации, които се борят с ХИВ и СПИН, защото казва, че ако Клифт не бил починал от сърдечен удар, със сигурност щял да се сблъска с някоя от тези диагнози.

Платоничната любов на Елизабет и Монти доказва, че сродните души наистина съществуват и че не е нужно да имаш романтична връзка с някого, за да го обичаш безумно много…

  • Вярвате ли в сродните души?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Животът на Диоген – в бъчва и на градското сметище

Къси нокти

15 идеи за маникюр за къси нокти