in

ЕхаЕха СмяхСмях ОМГОМГ

Животът на Диоген – в бъчва и на градското сметище

Диоген е известен философ от Елинистическия период на философията, останал в историята като един от основателите на школата на кинизма. Философията му се изразява в категорично отхвърляне на суетата и материалния комфорт. Само така, според него, човек може да се освободи от външните ограничения, налагани от обществото, и от вътрешното недоволство, причинено от желания, емоции и страх, за да живее добре. Неслучайно през по-голямата част от живота си той живее в бедност.

Идеи

Диоген има шокиращо и асоциално поведение. Целта е да накара хората да се замислят за истинските ценности, да ги сложи в ситуации, които да ги накарат да преосмислят живота си. Родом е от Синоп. Прекарва почти целия си съзнателен живот на градското сметище. Не пише никакви творби, изявленията му са записани от други хора. Диоген няма професия, собственост и постоянно местожителство. Понякога нощува в църкви, понякога – в бъчва.

Той вярва, че природата дава на човека всичко, от което се нуждае. Стреми се да общува повече с различни хора, много обича да критикува и да влиза в спорове. Дори се подиграва на гръцки традиции или известни хора, което шокира обикновените гърци.

Живот в бъчва

Диоген живее в бъчва, защото тя отговаря на неговите вярвания да живее в единство с природата. Той умишлено се отказва от всички предимства и удобства. Дори се опитва да се откаже от кулинарната обработка на храната, но това няма голям успех. Ходи практически гол, закалява се в снега през зимата. Той вярва, че цивилизацията и културата трябва да бъдат унищожени, защото само това, което съответства на природата, има право да съществува.

Съветва Александър Велики как да избегне смъртта

Диоген е известен с дръзките си изявления, но въпреки това е уважаван, а съветите му – търсени. Дори Александър Велики идва при него, за да поиска съвет за планирана експедиция до Индия. Диоген не одобрява този план, като му предсказва, че ще страда от треска. Александър Велики обаче заминава за Индия, получава треска и умира.

Диоген говори за необходимостта да бъдем безразлични към всякакъв вид изкушения. Осмива църквата и религиозната вяра като цяло, както и социалната институция на семейството. Той вярва, че жените и децата трябва да са общи.

Атиняните обаче обичат Диоген. Философът е убеден, че човек е добре да си отиде от живота като от пир – без да е жаден, но и без да е опиянен.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Облакът Кукуландия“ – триумф на въображението и емоцията

Елизабет Тейлър и Монтгомъри Клифт

Специалната връзка на Елизабет Тейлър и Монтгомъри Клифт