in

Спагети Путанеска

Путанеска е италиански сос за паста, който произлиза от Неапол. Смята се, че рецептата се е появила през 20-ти век. Съставките са малко- домати, каперси, чесън, зехтин, маслини и аншоа .

„Puttana“ означава „проститутка“ на италиански и има предположения, че рецептата е измислена от жените с тази професия.

Друга история за произхода на рецептата е, че е изобретена от Сандро Пети, собственик на известен италиански ресторант. Малко преди ресторанта да затвори една вечер, седнали няколко човека, които били гладни. В края на работния ден Пети вече нямал почти никакви продукти, но те настояли да им приготви нещо, без значение какво. Готвачът извадил всички налични продукти от склада и създал този сос. По-късно Пети включва ястието в менюто и го нарича „Паста Путанеска“.

Най-хубавото на тази рецепта е, че буквално се приготвя за минути. Вижте как:

Необходими продукти: 

  • ¼ ч. зехтин
  • 4 скилидки чесън
  • 4 филета аншоа
  • 800 гр. доматен сос
  • ½ ч. маслини
  • ¼ ч. каперси
  • ½ ч. л. лют червен пипер
  • сол
  • черен пипер
  • 500 грама спагети
  • магданоз
  • пармезан

Начин на приготвяне:

Запържете чесъна в зехтина. Добавете аншоата и гответе 1-2 минути.

След това добавете доматения сос, маслините, каперсите и подправете със сол и черен пипер.

Оставете да ври около 15 минути.

Междувременно сварете спагетите.

Изсипете ги в соса, разбъркайте добре, поръсете с нарязан магданоз и настърган пармезан.

  • Прости или сложни ястия предпочитате да готвите?

    • Прости
    • Сложни

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

7 неща, които да подарите на човек, който си има всичко

Снимка: Сиела

„Блясъкът на черната усмивка“ – сватбено пътешествие с ужасяващ завой