in

Социалните мрежи водят до депресия

Активността в социалните мрежи понякога може да бъде нож с две остриета. „Реалността“, която представят потребителите там, е далеч от истинската реалност. Този тип платформи не дават реална представа за живота на другите. Хората на живо не изглеждат толкова красиви, колкото в Инстаграм, нито се забавляват толкова, като в Тик Ток.

Повечето популярни личности с много последователи във Фейсбук и Инстаграм споделят щастливи моменти от екзотични пътувания, красиви тела, скъпи вещи. Тези неща са предпоставка за отключване на депресивно състояние в младите потребители, които живеят в среда на измамни сравнения. Това увеличава чувството им на потиснатост, апатия и неудовлетворение към живота. Те не виждат спадовете и върховете на хората, които следват и на които искат да подражават, както тези в своя реален свят и това ги кара да се чувстват зле. Всеки един човек има моменти на щастие и тъга в живота си, но в социалните мрежи обикновено се публикуват само позитивните изживявания. Въпреки, че повечето от нас знаят, изображенията, които виждат, не показват цялата история и истина, често у нас се появява чувството, че животът ни не е достатъчно добър.

Също така често в нас се появява безпокойство от това, че се чувстваме притиснати да споделяме някакво съдържание, което да бъде интересно за аудиторията, която ни следва.

Изследване на Университета на Пенсилвания установява, че причинно-следствена връзка между активността в социални мрежи и чувствата на депресия и самота. В експеримента са участвали 143 души, които са наблюдавани в продължение на 4 седмици. През първата седмица те са прекарвали време в социалните медии както обикновено, а през останалите три седмици са разделени на две групи – едните са били ограничени до 10 минути ден, а другите са продължили да прекарват повече време, както в реалния им живот.

Резултатите от проучването показват, че намаляването на прекараното време в социалните мрежи води до значителни подобрения в личностното развитие. Участниците от първата група съобщават за намалено усещане за самота след ограничаване на престоя си във Фейсбук и Инстаграм.

Според експертите намаляването на престоя в социалните платформи до 30 минути на ден оказва положително влияние върху потребителите.

Социалните мрежи могат да бъдат проблемни, ако намалят личния контакт, отвличат вниманието ви и не можете да се концентрирате върху работата си и ви карат да се чувствате тъжни или да изшитвате завист. Ако някое от тези неща е вярно, може би трябва да помислите върху времето, което да отделяте за тях.

Loading

  • Колко време средно на ден прекарвате в социални мрежи?

    Young girl with laptop checking social media in bed at home
    • Около 1 час
    • Не много
    • Над 2 часа

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Розовият град – църкви, самолети и теменужки

Тайните на дълголетниците