in

Тайните на дълголетниците

Мнозина са чували, че средната продължителност на живота е около две трети от тази на дълголетниците. Малцина обаче са тези, които знаят на какво се дължи това. „Човек не трябва да губи връзката с дребните всекидневни реалности – това е принципът, който ще му позволи да живее дълго”, пише американският писател Луис Бромфийлд в своята книга „Мисис Паркингтън”.

Според д-р Мартин Майнър от Vault Health доброто здраве в напреднала възраст започва с навиците, които отглеждаме цял живот. Според него, за да живеем по-дълго, има 6 правила, които трябва да следваме още от най-млади години. Като начало д-р Майнър съветва редовно да се вглеждаме във физическото и емоционалното си състояние,  и ако нещо не е наред – да вземем бързи мерки да го променим. „Поемете командването на чувствата и живота си и се научете да предприемате действия, които насочват кораба така, както искате да върви“, каза д-р Майнър. И дава пример: важно е да отидете на лекар, когато не сте болни, защото, когато се разболеете и без друго, ще го направите. „Редовните посещения при лекар може да помогнат на лекаря да открие много проблеми рано, или дори преди да започнат“, обяснява той, очевидно имайки предвид редовните профилактични прегледи.

Другият съвет на доктора е да се приемат „по-малко калории“ и то качествени. „Горивото, с което избирате да заредите „резервоара” на тялото си, трябва да е качествено, обогатено с хранителни вещества, витамини и течности“, смята докторът.

Той не е единственият, който съветва да ядем само, когато сме гладни. Нутриционистите съветват, че е по-добре да останете без храна, отколкото да ядете престояла храна, загубила своите питателни качества. С напредването на възрастта е добре да бъдат ограничени месото и млякото, а захарта и изкуствените подсладители да бъдат заменени с мед. Още Аристотел и Платон са препоръчвали меда като средство за устойчивост на организма и за дълголетие, а според Тацид древните германци вярвали, че медът е една от причините за дълголетие.

Експретите съветват още да ядете повече пшеница, ечемик, овес, царевица. Те укрепват костите, хранят мозъка, гонят токсините от тялото. И все пак не е важно само да ги приемате, а как го правите. Ако ядете бавно и дъвчете добре, не само че хранителните вещества се усвояват по-качествено, но не се натоварва храносмилателната система.

Третият съвет, отправен от д-р Майнър, е активният начин на живот. Според него редовното движение и физическата активност са много по-ефикасни от периодичните тежки натоварвания. „Честите упражнения значително намаляват риска от  сърдечни заболявания и рак – убеден е д-р Майнър  – Те не само ще раздвижват кръвта, която подхранва органите, но и ще съействат да запазите гъвкавостта и подвижността си за по-дълго”, категоричен е експертът. Според него упражненията намаляват стреса и подобряват съня, поддържат здравето на кожата и костите, повишават настроението“. Ако не сте любители на фитнеса или нямате време за разходки в парка, ще ви помогне изкачването на стълби без асансьор, или дори почистването на дома.

Друг полезен съвет е да се погрижите сериозно за намаляването на стреса. „Ефектите от стреса върху тялото ви са огромни. Те варират от преждевременно стареене и бръчки до по-висок риск от сърдечни заболявания“, казва Майнър. Да бъдеш щастлив и да поддържаш нивото на стрес понижено, помага да живееш дълго и да остаряваш „като катедрала“, убеден е докторът.

Той смята, че една от най-добрите инвестиции е не само инвестицията в дом или образование, а инвестицията във взаимоотношения. „Стойностните взаимоотношения със стойностни хора, добре развитата социална мрежа на всеки от нас, подобряват не само психическото, но и физическото състояние и водят към дълголетие“, категоричен е експертът. Според него, ако в момента нямате активен социален живот, потърсете възможности да се свържете отново със стари приятели, или да създадете нови познанства. „Потърсете съмишленици по време на работа, в доброволчески дейности, в спортни зали или в групи по интереси, в които се включвате“, съветва Майнър.

Според него „красивото стареене” не е да се опитваш да изглеждаш като 20-годишен, а да живееш добрия живот, който сам създаваш, и да имаш физическо и психическо здраве, за да му се наслаждаваш.  А за всеки, който мисли, че е твърде късно за тях да започне да води здравословен начен на живот, д-р Майнър казва: „Никога не е късно да направите нещо за себе си и да подобрите здравето си.“

Други експерти обаче намират, че горните правила не са достатъчни. Те допълват списъка на д-р Майнър с още добри съвети:

Спете най-малко по осем часа. Това е времето, от което се нуждае човешкият организъм, за да се възстанови напълно. Спете по възможност на отворен прозорец, когато температурата навън е над 5 градуса. Доказано е, че когато човек спи, мозъчните клетки се отпускат и много по-лесно усвояват кислорода, отговорен за обновяването на клетката и изчистването на токсините в тялото. Специалистите по фън шуй допълват правилото за добрия сън със съвет леглото по възможност да е ориентирано по поските север-юг.

И още: Пийте много вода! Водата чисти токсините от тялото и поддържа водния баланс на организма, който от своя страна е отговорен за регулирането на сърдечната дейност и кръвното налягане.

И последно, но не и по важност – открийте занимания, които ви доставят удоволствие и не ви напрягат. Дали това ще е решаване на кръстословици или судоко, дали ще е изучаване на чужд език, или включване в група по туризъм или танци, ще изберете вие, съобразно своя темперамент и предпочитания.

 

Навиците на дълголетниците:

Слушайте тялото си!

Ходете редовно на профилактични прегледи!

Приемайте по-малко калории!

Упражнявайте се редовно!

Намалете стреса!

Инвестирайте във взаимоотношенията си!

Loading

  • Имате ли някои от навиците на дълголетниците?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

5 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Социалните мрежи водят до депресия

Свежа студена супа от авокадо