in

За силните и противоречиви жени: Говори Соня Хачикян

Соня Хачикян е създател и управител на издателство „Лемур“, което вече е на три годинки. Тя е четящ човек и като всеки такъв има слабост – женските образи. Обича всякакви – на силни и слаби жени, на такива, които жертват всичко в името на мечта или любов, или загърбващи егото си в преследване на свобода или щастие. След Пеги Гугенхайм и мадам Екзюпери, сега „Лемур“ ни среща с една вдъхновяваща българка – Фани Попова Мутафова. Книгата на Владо Трифонов ни представя авторката на „Дъщерята на Калояна“ в последните дни от нейния живот, а повествованието е изградено като интервю, в което се повдигат интересни и провокативни въпроси, свързани с миналото на писателката.

Соня, с какво ви привлече точно този роман?

Фани Попова-Мутафова беше любимата ми писателка години наред, но не знаех нищо за нея. Бях още тийнейджър, когато нейните книги ме запалиха по историческите романи – предпочитани от мен и до днес. А Мария от „Дъщерята на Калояна“ е една от литературните героини, на които най-много съм се възхищавала. Оттам и любопитството ми да издам тази книга от Владо Трифонов. Искрено се надявам повече хора да си спомнят за Фани Попова-Мутафова или пък да открият романите й.

Споменахме три книги, публикувани от вас и посветени на силни жени, оставили своя отпечатък в историята. Може ли да се твърди, че те оформят една линия за развитие, която издателството ще продължи да следва?

Ако обърна поглед към издадените досега книги от „Лемур“, мога да открия впечатляващи женски образи в почти всички. Част от героините са бунтарки като Пеги Гугенхайм, други намират сила и щастие в това да подкрепят мъжа до себе си като Консуело. Срещаме жени, наложили се в предимно мъжки професии като главен комисар Тереза Баталия в „Цветя над ада“ от Илария Тути. И героини на прага на съзряването като Анина от „Време за преструвки“ на Жоао Пинто Коелю, която открива своята женственост и се бори за своето късче любов и щастлив живот, макар да изглежда, че всичко в света е срещу нея. Незабравими са персонажите от „Попитайте Сара Грос“, от „Торто арадо“, малката Лив от „Смола“, жените, изпреварили своето време от „Тъкачната вила“.

Нашият фокус са хубавите книги – оригинални, смислени истории за ценители на литературата и за щастие се оказва, че голяма част от тях описват многопластови женски образи с техните силни страни и слабости, с моменти на неподозирана смелост и устойчивост на характера, в никакъв случай перфектни, но истински. Радваме се, че сега можем да срещнем читателите и с българка, чиято история е не по-малко интересна.

Повдигнете завесата към това, което читателите могат да очакват от издателството през следващите месеци. Какви романи и събития предстоят?

Скоро стартира един от най-активните периоди за книжния бранш. От 29 май до 4 юни в София ще се проведе традиционният Пролетен панаир на книгата в парка пред НДК, където заглавията на „Лемур“ ще бъдат на шатра 53. В рамките на културната програма на панаира, на 30 май от 18:30 часа в РЦСИ „Топлоцентрала“, Сцена Бар, подготвяме интересно събитие, на което ще разкажем повече за пътя на книгите с помощта на хора, ангажирани в различни етапи от раждането на едно издание.

На 2 юни от 18:00 часа почитателите на българската литература ще могат да се срещнат с Владо Трифонов на шатра 53 и да научат повече за новия му роман „Писателката“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Изкуството не предлага непременно истини, а неща верни по вероятност и необходимост

Уди Алън: За вечното небитие, как се прави сандвич, за Хитлер и граф Дракула