in

Содена питка

Днес е един от най-светлите християнски празници и едно от задължителните неща на трапезата е питката. На Бъдни вечер се приготвя содена питка, в която се слагат късмети – паричка, копче, бобче, клечка, дренче и други. Обикновено в питката се слагат толкова на брой късмети, колкото са хората в семейството.

Разчупването на питката се прави от главата на семейството, първото парче е за Богородица, второто за дома, а останалите за членовете на семейството.

Важно условие, свързано с питката за днешния празник, е да не се меси от младо момиче, на което му предстои да се омъжва.

Необходими продукти: 

  • 500 грама брашно
  • 250 мл вода
  • 1 ч. л. захар
  • 1 ч. л. сол
  • 1 с. л. сода за хляб
  • 2 с. л. оцет
  • 2-3 с. л. олио

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното и направете кладенче в него.

Добавете водата, захарта и солта в кладенчето.

Разтворете содата в оцет и добавете и тях.

Размесете тестото.

По време на месенето добавете и олиото.

Оставете тестото за 10 минути.

Сложете го в подходящ съд за печене, сложете късметите и направете дупчици с вилица или леки прорези с нож.

Печете на 170 градуса около 30-40 минути.

Когато извадите питката от фурната, напръскайте я с малко вода и я увийте в кърпа.

Можете да отделите малко от тестото и да украсите питката със слънце, житен клас, грозд, кръст.

  • Какви късмети слагате в питката?

    • Само паричка
    • Паричка, Копче, Бобче, Дренче, Клечка

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимка: Instagram/gale_at

Коледарите – предвестници на благи дни

Чесън – храната, за която мечтаят кралете