in

Светът празнува Чаплин: каква е тайната на успеха на великия актьор

„Няма нищо тайнствено в моето чувство за хумор на екрана. Направих само усилие да открия няколко прости истини за човешката природа и си служа с тях в своята работа. В основата на всеки успех не лежи ли всъщност единствено познаването на човешката природа, независимо дали става дума за търговец, хотелиер, издател или актьор? Най- доброто в моя занаят е това, което научих в Лондон от трупата на мима Фред Карно. В своя спектакъл той поддържаше живи всички класически традиции на сценичния хумор“. Това споделя Чарли Чаплин през 1930 г. пред  френския седмичник „Сине магазин“.

На 16 април се навършват 135 години от рождението на гениалния британски актьор, режисьор и сценарист. А светът отбелязва тази годишнина с поредица от събития, посветени на великия комик. Берлин, Лондон, Женева, Париж, Ню Йорк са само част от градовете, в които ще има прожекции на негови филми в съпровод на оркестър. Музеят „Светът на Чаплин“ във Веве, Щвейцария, е подготвил специална програма за посетителите, а пътуващи изложби ще бъдат показани в Испания, Италия, Белгия, Дания и САЩ.

България също се включва в празнуването на великия комик с гастрола на легендарния концерт спектакъл „CHAPLIN Pianissimo“, който ще бъде представен на 10 юни в София в зала „България“, на 12 юни в Античния театър в Пловдив, на 15 юни във Фестивалния комплекс във Варна в рамките на Международния театрален „Варненско лято“. В спектакълът звучи незабравимата музика на Чаплин, създавана през десетилетия за филми като „Хлапето“, „Великият диктатор“, „Светлините на града“, „Треска за злато“.

Музикалните шедьоври на световното кино ще бъдат изпълнявани от световноизвестните пианисти Жан-Паскал Бентюс и Силвен Моризе, а петото дете на комика – Юджийн Чаплин ще се качи на сцената, за да ни припомни истории, свързани с великия му баща. Зрелищният спектакъл  „CHAPLIN Pianissimo“, който ще гледаме в София, Пловдив и Варна включва мултимедия и специален декор, както и откъси от филми с незабравимия актьор.

Кой е Чаплин

Чарлз Спенсър Чаплин е роден на 16 април 1889 г. в Лондон. Баща му е алкохолик, а майка му има няколко престоя в приют за психично болни. И двамата родители са актьори.

Пробивът като актьор Чаплин прави в Америка, където отива през 1910 г. Там е забелязан от киностудио и снима кратки филмчета. Първият му голям филм „Да заработиш прехраната си“ излиза на екран през февруари 1914г., а през май същата година е режисьорският му дебют с филма „Застигнат от дъжда“, който го превръща в истинска звезда в епохата на нямото кино.

Следват филми, музика, няколко брака и много деца, обвинения, че е подкрепя комунистите по времето на макартизма, напускане на Америка и установяване в Европа, където си отива от света на 25 декември 1977 г. на 88-годишна възраст в своето имение близо до Веве, Швейцария.

Чаплин създава над 80 филма, сред които „Хлапето“ (1921), „Парижанката“ (1923), „Треска за злато“ (1925), „Цирк“ (1928), „Светлините на големия град“ (1931), „Модерни времена“ (1936), „Диктаторът“ (1941), „Светлините на рампата“ (1952) и др. Носител е на Международна награда за мир (1954) и на наградата „Оскар“ за филма „Светлините на рампата“ (1953), както и на две почетни награди „Оскар“ (1929,1972).

По повод годишнината на Чаплин БНТ през цялата седмица вечер от 20.30 ч ще покаже неговите филми по БНТ 3. В програмата са включени шедьоври като „Великият диктатор“, „Светлините на рампата“, „Хлапето“, „Циркът“, „Светлините на града“, „Модерни времена“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

3.1k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Скритите страни на вечните футболни срещи

Мазни храни

Топ 10 на най-вредните храни и напитки