Нали си спомняте невероятната форма, която актрисата демонстрираше цели 10 години във всички епизоди от оригиналния сериал „Приятели“? Не че сега не изглежда зашеметяващо, разбира се, но в самото начало на актьорската си кариера Джен е била, хм, леко закръглена…
На помощ обаче идват съветите на холивудските нутриционисти, които са категорични – прословутата салата „Коб“ може да оправи всичко! Е, с една уловка: ако наистина е единственото ястие в менюто ти дъъъълго време. В случая на Анистън тази салата се превръща в „хляб насущний“ близо 10 години.
Традиционна американска салата
Истината е, че американската салата „Коб“ е любима на милиона хора отвъд Океана и неведнъж и аз съм се спирала на нея, особено във веригата TGI Fridays, където твърдят, че техният огромен, питателен вариант на „Коб“ не надвишава 580 калории, а може наистина да те засити за дълго време… Факт е, че далеч по-любими са ми доста по-изисканите откъм вкус и пропорции салати „Цезар“ и „Уолдорф“, но за масовия американски вкус, който харесва по-обилното хранене и многотията в продуктите, „Коб“ е сбъдната кулинарна мечта!
Надали, разбира се, точно Анистън, с нейното гръцко потекло и отношение към храната, е смятала така, защото постепенно видоизменя леко салатата (след няколко сезона добавя, например, малко нахут в марулята, както и заменя бекона с крехко пуешко), но не можем да отречем едно: актрисата се вталява видимо, и то без да е гладна никога. Защото „Коб“ е напълно достатъчна за основно ястие, а често може и да не се справите с една голяма порция… Накратко: това е и чудесно ястие за споделяне!
Прословутата салата, в която се кълнат холивудските красавици, има доста странна история: през 1937-а година легендарният американски готвач Боб Коб тършувал из кухнята си посред нощ (да, дори шеф готвачите понякога остават гладни!) и тъй като всичко вече било опустошено от клиентите, спретнал набързо първата въпросна салата в историята. Неслучайно негови критици я нарекли „салата от остатъци“, макар че всеки би възкликнал: „Но пък остатъците си ги бива!“
За всички, които не искат да забравят основните съставки, е измислен дори легендарен акроним – EAT COBB: Egg, Avocado, Tomato, Chicken, Onion, Bacon, Blue cheese. Всичко това – върху маруля, разбира се. И наредено в редички, без да се разбърква: това е също част от митологията на салата „Коб“!
И така, какво ни е нужно за 4 „европейски“ (тоест, не гигантски) порции от това американско пиршество?
Продукти:
- ½ маруля
- 1 авокадо
- 2 сварени яйца
- 2-3 средно големи домата (може да се заменят с 2-3 шепи чери доматчета)
- 2 пилешки пържоли без кожата
- Няколко ивички бекон
- 150-200 гр. синьо сирене
- Половин глава лук или връзка пресен лук
Дресинг:
- 3-4 с.л. зехтин
- 2-3 с.л. винен оцет
- 1-2 с.л. лимонов сок (може да ползвате и лайм)
- 1-2 с.л. дижонска горчица (според вкуса ви)
- 1 с.л. сос „Уорчестър“
- 1-2 скилидки чесън
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Приготовлението, както вече може да си представите, е просто и се подразбира – все пак, говорим за салата с налични продукти, ползвани за импровизацията на Боб Коб! Всички те се нарязват и подреждат в редички един до друг върху нарязаната маруля, без да се разбъркват преди поднасянето, като пилешките пържоли са готови предварително, а беконът е запечен на сух тиган или скара.
Готовият дресинг се поднася за ефект отделно, макар че бихте могли и предварително да овкусите с него марулята.
Както виждате, тази „салата“ е повече от питателна и със сигурност вкусна, но дали бихте могли да я превърнете в център на храненето си цели 10 години?
Подозирам, че първоначалният ви отговор би бил твърдо „не“, но хайде сега помислете и за хонорарите на Джен Анистън…
Именно!
-
Опитвали ли сте салата „Коб“?
-
Да
-
Не
-