in

ЛюбовЛюбов ОМГОМГ

„Гръцко кафе“ – никой не може да избяга от историята си

Гръцко кафе

„Гръцко кафе“ е от онези книги, които започнеш ли да четеш, просто не искаш да спираш… Тя те потапя толкова дълбоко в света на една родова история и една трагедия, която променя живота на една жена завинаги.

Катерина Хапсали посвещава книгата на своя син Ахилеас, който загубва баща си в катастрофа още като бебе. След неочакваната му смърт на повърхността изплуват истории, които никоя жена не би искала да чуе в такъв момент. Но една майка винаги има сили да продължи заради детето си… и да му даде цялата си любов.

„Гръцко кафе“ е толкова истинска и неподправена книга, една изповед на Майка пред Син, в която тя иска да му разкаже всичко – не само за баща му, но и за неговия българо-гръцки род, от който произлиза. Романът потапя читателя в един свят на разпокъсани човешки животи, свят на предците, разделен от границите на Балканите, свят на национални ценности и комплекси.

На пръв поглед книгата е автобиографична, но едновременно с това е толкова различна с това преплитане на минало и настояще. Тя ни връща назад във времето, проследявайки корените на рода и битието на хората тогава.

„Гръцко кафе“ се изчита неусетно, а сред страниците ѝ има казани много истини за живота и границите, които човек сам си поставя. И всеки може да намери сам своята истина.

Финалът на историята е вълнуващ и неочакван, но както самата Катерина Хапсали пише, „никой не може да избяга от историята си“.

За автора

Катерина Хапсали е най-продаваният български автор на издателство „Колибри“. За романа „Гръцко кафе“ тя печели награда „Перото“ в категория проза за 2015 г., както и приза „Цветето на Хеликон“ за 2016 г. Нейно дело са и книгата „Сливовиц“, сборникът със стихотворения „През девет планини“ и сборникът с разкази „Хора“, който вече е с откупени права за филмиране.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

3 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

салата

Салата „Коб“: тайната на Дженифър Анистън

The Frame

Когато телевизорът се превърне в нещо повече