Ризотото е много просто ястие, което може да се приготви с почти всичко. Основните неща, по които ризотото се различава от обикновения ориз, са видът на ориза и начинът на приготвяне. Ризотото винаги се прави с бульон, докато обикновеният ориз се вари във вода.
Има хиляди рецепти за ризото и почти всички видове ризото са много вкусни, но визията на едно ястие е не по-малко важна от вкуса.
Ако искате да приготвите малко по-интересна вечеря днес, можете да опитате това розово ризото с пилешко месо. Розовият цвят се постига с помощта на червено цвекло. А освен че оцветява ориза в розово, цвеклото придава и много приятен вкус.
Ето как да го приготвите:
Необходими продукти:
- 300 грама ориз Арборио
- 3 скилидки чесън
- 1.5 литра зеленчуков бульон
- 1 чаша бяло вино
- 1 глава лук
- 1 глава червено цвекло
- 500 грама пилешко месо
- 200 грама пармезан
- зехтин
- сол и черен пипер
- розмарин
Начин на приготвяне:
Запържете нарязания на ситно лук в малко зехтин. След като омекне, добавете и накълцания чесън.
Когато лукът и чесънът са добре запържени, добавете измития ориз.
Запържете и него за няколко минути, след което добавете бялото вино.
Сложете червеното цвекло в чопър, за да стане на гъста паста.
Добавете цвеклото към ориза, както и 1-2 чаши бульон.
Когато оризът поеме бульона, добавете още малко.
Разбърквайте ризотото непрекъснато и добавяйте бульон всеки път, щом оризът поеме течността.
Добавете малко розмарин, овкусете със сол и черен пипер и оставете оризът да къкри.
За да се сготви напълно, ще му бъдат необходими около 20-25 минути.
Междувременно в друг тиган запечете пилешкото месо с малко сол и черен пипер и съвсем малко мазнина.
Когато ризотото е готово, добавете пармезана и разбъркайте.
Преди да сервирате, добавете пилешкото месо и украсете чинията с малко пресен магданоз.
-
Опитвали ли сте розово ризото?
-
Да
-
Не
-