in

Рецепта за фиш енд чипс

Фиш енд чипс

Фиш енд чипс е популярно ястие, състоящо се от пържена риба в хрупкаво тесто, поднесена с чипс или пържени картофки.

Ястието произхожда от Англия, където тези два компонента са били въведени от различни имигрантски култури. Не е известно обаче кой и кога е създал кулинарния фюжън, превърнал се в емблематично британско ястие.

Това ястие е изключително популярно във Великобратания, както и в повечето англоговорящи страни. Продава се като улична храна и се приготвя във всяко домакинство.

Смята се, че фиш енд чипс се появява за първи път в Обединеното кралство през 1860 г., а до 1910 г. вече има над 25 000 специализирани магазина за това ястие.

По време на Втората световна война, фиш енд чипс – основна храна на работническата класа – остава една от малкото храни в Обединеното кралство, които не подлежат на нормиране.

Вижте как да приготвите класически фиш енд чипс вкъщи:

Необходими продукти:

За рибата:

  • 50 грама брашно
  • 50 грама царевично нишесте
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • ¼ ч. тъмна бира
  • ¼ ч. газирана вода
  • сол и черен пипер
  • 4 броя филе от бяла риба

За чипса:

  • 1 кг картофи
  • 500 мл олио

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от тази рецепта е да измиете и подготвите продуктите.

Измийте рибата и я подсушете добре.

Заделете 2 с.л. брашно, а останалото комбинирайте с царевичното нишесте и бакпулвера. Подправете с малко сол и черен пипер.

Разбъркайте и прибавете бирата, както и газираната вода.

Трябва да се получи гладко и гъсто тесто. Сложете го в хладилника за 30 минути.

Междувременно измийте и обелете картофите. Нарежете ги на тънки лентички и ги изплакнете със студена вода.

Сложете картофите в студена вода на котлона и оставете да заври.

След завиране, оставете да къкрят около 3-4 минути.

Изцедете ги и ги подсушете с кухненска хартия.

Сложете олиото да загрее добре и изпържете картофките.

Извадете ги върху кухненска хартия, за да се изцеди излишната мазнина.

Сложете запазеното брашно в плитка чиния. Потопете всяко парче риба в брашното, след това в подготвеното тесто и сложете в горещото олио.

Повторете това с всички парчета риба.

Добре е фиш енд чипс да се сервира топло.

  • Обичате ли фиш енд чипс?

    Фиш енд чипс
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Wifi

Най-бързият интернет в света

„Дебютант“ – за морала в науката и руската действителност днес