in

Пътят към успеха на Сандра Браун

Снимка: Wikipedia

Сандра Браун е автор на над седемдесет бестселъра, влезли в класацията на „Ню Йорк Таймс“ и продадени в над 80 милиона екземпляра по цял свят. Тя е единственият писател, който е имал 3 заглавия в класацията по едно и също време. Пише професионално от 1981 година. Произведенията й са преведени на 34 езика.

Днес писателката задължително намира време за благотворителност и въпреки напредналата си възраст публикува поне по един бестселър годишно. От десетилетия е признат майстор на любовни и приключенски истории. Тя и съпругът и са учредители на годишната награда „ELF“, която се дава на студент, желаещ собствена писателска кариера.

Сандра е родена на 12 март 1948 г. в тексаския град Уако, в проспериращо и заможно семейство, най-голямата от пет дъщери. Има спокойно детство, обича да се усамотява и да чете книги. След като се среща с бъдещия си съпруг Робърт, се мести в Оклахома, имат две деца. Докато те са малки работи какво ли не – модел, синоптик, за кратко е и медиен говорител. Именно съпругът й я насърчава да започне да пише. И то в труден момент – когато самият той напуска работата си в телевизията и решава да основе собствена продуцентска компания.

Успехът е зашеметяващ, само за година Браун продава първия си роман „Love’s Encore“ под псевдонима Рейчъл Райън (Rachel Ryan), взет от първите имена на децата. Скоро след това пише и издава поредица от книги при 6 различни издатели, черпейки идеи от телевизионни предавания и таблоиди. Първоначално пише под псевдонимите Лаура Джордан и Ерин Сейнт Клеър в жанра на любовните романи. Скоро обаче се отказва, а след като популярността й нараства през 80-те и 90-те години тя намалява темпото, в резултат на което писането й става по-прецизно. Вложеното се отплаща – почти всеки неин роман става бестселър.

С всеки следващ успех, изразяващ се в милиони продадени екземпляри и набъбваща банкова сметка, Сандра печели и признанието на критиците, които я увенчават с наградите „Уелдънбукс“ и „Далтън“. Наградена е с отличителния знак на успеха на „American Business Women’s Association“, с наградата за изключителни литературни постижения и наградата „Ей Си Грийн“ и др.

Няколко от книгите на Браун са филмирани, като тя самата пише сценариите. Преди повече от 10 години заедно с още 25 автори (Джефри Дивър, Матю Пърл, Питър Джеймс, и др., с предговор от Дейвид Балдачи) участва в уникален литературен експеримент и заедно създават роман – „Няма покой за мъртвите“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.5k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коктейли

Летни коктейли, с които да преборим жегата

Фернандо Гарсия Балестерос: От дете измислям различни светове