in

Пътят към славата на „Харолд и Мод“ – когато противоречията са жизнеутвърждаващи

Противоречията могат да бъдат жизнеутвърждаващи, тъй като сблъсъкът понякога предизвиква към благоприятни промени. Доказателство за това е историята на „Харолд и Мод“. Харолд е объркан юноша, който посещава погребения за забавление и често инсценира смъртта си по най-неочаквани начини. Мод е почти 80-годишна, обича да краде автомобили и да прави полицията за смях. Ексцентризмът на тези двама герои, които съдбата среща, ги превръща в култови образи. Те са увековечени във филма „Харолд и Мод“ от 1971-ва, в много театрални постановки, включително и у нас, а сега за първи път на български се публикува и едноименният роман. Авторът  Колин Хигинс е американски сценарист, продуцент и режисьор, който пише книгата и сценария си едновременно като дипломна работа за магистратурата си. Книгата излиза със знака на издателство „Кръг“.

Възможно ли е деветнайсетгодишният Харолд, който обикаля из града с личната си катафалка, да се научи да живее пълнокръвно от щурата Мод, или ситуациите, в които младите попиват мъдростта на старите, си остават просто клише? Възможно ли е между двамата герои да се изгради приятелство, което да прерасне дори в нещо повече? Отговорът е положителен, щом става дума за Мод, която разбива всички стереотипи на пух и прах. Мод често припомня на околните, че нищо не е вечно – нито вещите, нито дните ни на този свят. „Не можеш да позволиш светът да те съди толкова строго“, казва тя на своя млад приятел. И още: „Най-добре е да не си прекалено морален. Самозалъгваме се и губим твърде много от живота си. Цели се над морала“. Или: „Светът няма нужда от още стени. Всички трябва да излезем и да строим мостове!“.

И така, докато Мод отваря очите на Харолд за всички възможности на живота, младежът се кани да отпразнува с нея осемдесетия й рожден ден. Всеки е подготвил изненада за другия, но изходът от едната е особено труден.

Вълнуващ, забавен и необикновен, романът „Харолд и Мод“ бързо печели симпатиите на читатели по цял свят. Едноименният филм с носителката на „Оскар“ Рут Гордън, е награден с две статуетки „Златен глобус“. Спектакли по пиесата и до днес се играят на театрална сцена по цял свят – от „Бродуей“ до България. Незабравима остава телевизионната постановка на Хачо Бояджиев от 1978-а със Стефан Данаилов като Харолд и Леда Тасева като Мод.

Повече за автора:

Колин Хигинс (1941 – 1988) е американски сценарист, продуцент и режисьор. Първият му проект „Харолд и Мод“ е започнат под формата на сценарий за магистърския му труд, след което паралелно е доразвит в книга и филм. Хигинс има номинации за „Еми“ и „Златен глобус“, но името му остава завинаги свързано най-вече с „Харолд и Мод“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1.9k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Ненадминатата Миряна Башева

Вергов със зашеметяваща роля в „Уроци по немски“