in

ЛюбовЛюбов

Пъстротата на европейската кухня

Разнообразието на европейската кухня е голямо. Старият континент е дом на някои от най-вкусните и интересни храни в света. Съвременната европейска кухня се е формирала от националните кухни на отделните европейски държави. Представяме ви някои от най-популярните ястия от различни държави в Европа:

 

Пица – Италия

Няма как да подминем италианската кухня. Италия е синоним на вкусна храна. Пицата е най-популярното световно ястие. Въпреки, че произходът на пицата не е строго италиански, италианците са определили специфични правила за приготвянето й. От Асоциацията на италианските пицари например, постановяват, че неаполитанската пица трябва да се пече на дървени въглища, тестото трябва да се замеси и разточи на ръка, пицата не трябва да надвишава 35 см в диаметър, да не бъде по-дебела от 1 см в центъра и да се пече между 60 и 90 секунди.

 

Рататуй – Франция

Рататуй е зеленчукова яхния, която някога се е приготвяла от френските селяни с продукти, с които са им били под ръка. Днес рататуят се сервира в най-добрите ресторанти по света.

 

Палачинки – Чехия

Палачинките са традиционна храна на много нации. Почти всяка държава в света има свой тип палачинка. Най-вкусните палачинки са току що свалените от тигана. Независимо дали ще бъдат сладки или солени, те са много любима и вкусна закуска. Въпреки, че Чехия е най-известна с бирата, палачинките са едно от задължителните ястия, които да опитате в Прага. Приготвят се с плодово сладко и се сервират на руло.

 

Къривурст – Германия

Къривурстът е най-обичаната немска улична храна. В Германия има стотици разновидности наденица, но една от най-популярните е къривурст. Наденицата се нарязва и се сервира с кетчуп и къри на прах, поръсени отгоре.

 

Гулаш – Унгария

Гулашът е гъста яхния с месо и зеленчуци. Предлага се и под формата на супа, подправена с червен пипер. В Унгария се сервира с купа хляб, а най-подходящата напитка към ястието е бира.

 

Баница – България

Едно от най-впечатляващите ястия в България е баницата – смес от яйца, българско сирене и тесто, изпечено на фурна. Сервира се обикновено за закуска, но може да се консумира и топла и студена по всяко време на деня. В България има различни разновидности баница – със спанак и сирене, млечна баница, баница с лук, баница с тиква и други.

 

Крем Каталана – Испания

Крем Каталана е емблематичен за Каталуния. Предлага се във всяко едно заведение и едно от задължителните неща, които трябва да опитате в Испания. Три държави спорят за произхода на този десерт – Франция, Испания и Англия, но приготвен с карамел в Каталуния, той е истинска наслада за сетивата.

 

Херинга – Холандия

Малката сребриста риба се е превърнала в символ на холандската храна. С уникалния холандски процес на консервиране, херингата се смята за деликатес в Холандия. Тя се яде по необичаен начин – сурова с нарязан суров лук и подправки.

 

Агнешка яхния – Ирландия

Това е най-популярното ястие в дъждовното ирландско време. Традиционно яхнията в Ирландия се приготвя с агнешко месо и дори попада в рекордите на Гинес за най-добрата яхния.

 

Loading

  • Коя е вашата любима европейска кухня?

    French snail dish
    • Италианската
    • Испанската
    • Гръцка
    • Френска

КАКВО МИСЛИШ?

5 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимка: Сиела

„Дълбока вода“ от кралицата на криминалната литература Патриша Хайсмит

Как да научим детето да заспива само