in

Странният случай на първия приют за бездомни хора

Приют
Снимка: Instagram/stevesoultltd

Бездомността винаги е била един от най-големите проблеми на всяко общество. Там, където има пари, има и неравенство. А тези, които са най-бедни, често изпадат в ситуацията да нямат покрив над главата си.

Такъв е случаят и в Лондон през 1800-те години. Благодарение на Индустриалната революция, случила се през втората половина на 18 век, Лондон непрекъснато се разраствал.

Градът се пълнел с все повече и повече хора, докато през 1800-те години бил изправен пред тежка криза на бездомността.

Това води до създаването на Армията на спасението- клон на християнската протестантска църква. Армията на спасението е основана от Уилям и Катрин Бут и организацията започва да помага на бедните и бездомните хора в Лондон, въпреки че начинът, по който помага, вероятно ще ви се стори малко странен.

Ковчег за 4 пени

За да помогне на бездомните, Армията на спасението създава първия приют за бездомни хора в света.

Ковчег за 4 пени или Къщата на ковчега е приют за бездомни хора, където хората имали възможността за платят 4 пени и да спят в дървено легло с формата на ковчег, а завивките били брезентови платна.

Армията на спасението предлагала и истински легла, но на доста по-висока цена, затова ковчезите за 4 пени били любими на бездомниците от Лондон по това време.

Колкото и странно да звучи в днешно време, в онези години малко хора биха отказали възможността да прекарат нощта легнали, в топла и суха зала, срещу 4 пени.

В приюта имало място и за хората, които не можели да си позволят да платят 4 пени…

Пейка за 1 пени

Бездомните хора имали възможността да прекарат нощта на закрито и срещу 1 пени. Тези хора прекарвали нощта седнали на дървени пейки. На тях обаче не им било позволено да спят. Служителите на приюта обикаляли по цяла нощ, за да се уверяват, че тези, които са платили едно пени не спят. В случаите, в които някой от бездомниците заспивал седнал, служителите на приюта минавали и го сръчквали, за да не спи.

Нощувка за 2 пени

Бездомниците, които плащали по 2 пени, също прекарвали нощта на тези дървени пейки, но имали възможността да се облегнат на специални въжета, които служителите на приюта връзвали.

Бездомниците можели да се хванат за въжето и да бъдат в полулегнала позиция. Макар че звучи по-добре от невъзможността да спиш цяла нощ, събуждането било особено жестоко.

В 5 часа сутринта служителите на приюта минавали и режели въжетата. Съответно всички заспали хора падали на земята, за да се събудят и напуснат приюта.

Пияните моряци

Въпреки че не било масово разпространено, има истории за моряци, които акостирали и прекарвали нощта в приюта срещу 2 пени. Тъй като били пияни и на сутринта имали махмурлук има предположения, че английската дума за „махмурлук“ идва от този приют. На английски махмурлук е „hangover“, в буквален превод „вися над“.

Всъщност произходът на думата е доста по-скучен. Терминът първоначално се използва за неприятно чувство, което човек има след среща или събитие, „емоционален махмурлук“ от случилото се, през 1894 г. А 10 години по-късно започва да се използва и за усещането, което човек има след употреба на алкохол.

Краят на приюта

Въпреки че приютите „Ковчег за 4 пени“ изглеждат доста неадекватни за днешните стандарти, те несъмнено изиграли съществена роля в подпомагането на много нещастни бездомни хора през суровите зими в Лондон.

Когато парламентът започва да отделя пари за бездомните хора, Армията на спасението започва да затваря приютите. Бързо всички подобни приюти затварят врати, но Армията на спасението съществува и до днес. Тя е световноизвестна благотворителна организация, помагаща на бедните и нуждаещите се по целия свят.

Вижте още:

Нирджа Бханот – героят, който се пожертва, за да спаси стотици

Loading

  • Какво мислите за първия приют за бездомни хора?

    • Макар и по странен начин, Армията на спасението е давала подслон на бездомните
    • Условията са били твърде жестоки

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

101 далматинци – легендарният роман на Доуди Смит

Самолет

8 неща, които не бива да правите в самолет