in

Нирджа Бханот – героят, който се пожертва, за да спаси стотици

Снимка: neerjabhanott/instagram

Нирджа Бханот работела като стюардеса за Pan American World Airways. На 5 септември 1986 г. полет 73 на Pan Аm бе отвлечен от четирима въоръжени палестински терористи. 22-годишната Бханот също е на борда на самолета и въпреки крехката си възраст, успява да запази самообладание и да спаси пилотите и стотици пътници, жертвайки собствения си живот.

Това се случва само година след като Нирджа Бханот е наета да работи като стюардеса за Pan Am Flight 73. Похитителите планирали да пренасочат полета към Кипър, а след това към Израел, за да освободят палестински затворници. По това време палестинската терористична организация Абу Надал ставала все по-враждебна към Израел и неговите съюзници, и по-специално към Съединнеите щати заради подкрепата и лишаването от свобода на палестинските бунтовници.

След като самолетът бил на пистата в Карачи, Пакистан, малко преди да излети на зазоряване, Бханот и пътниците били посрещнати с оглушителен огън. Терористите минали пистата на летище Карачи с микробус, облечени като охранителите на летището, а когато се качили на самолета, младата стюардеса Нирджа Бханот изкрещяла кода за „отвличане“ по интеркома, докато стюрдесата Шарене Паван го въвеждала. Това позволило на персонала на летището да задържи самолета на земята, докато дойдат властите, а пилотите да избягат.

Героизмът на Бханот

Когато един от похитителите отворил пилотската кабина, останал шокиран, след като видял, че тя била празна. Тогава от Pan Am обещават да предоставят на терористите нов пилот в рамките на един час, но когато нито един не пристига, те започнали да отделят западняците. Изкарали 29-годишния американец Раджеш Кумар до една от вратите на самолета и го простреляли в главата. След това изхвърлили тялото му на пистата.

Четири часа по-късно похитителите поискали всички паспорти на пътниците в самолета, а Бханот скрила всички американски паспорти и ги хвърлила в тоалетните или в кошчето. Тя се грижела за пътниците, сервирайки им сандвичи и напитки и опитала да ги държи спокойни.

След 17 мъчителни часа, захранването на самолета внезапно спряло. Похитителите не успели да взривят коланите си и започнали да стрелят на посоки. В този момент Нирджа Бханот се втурнала да отвори един от аварийните изходи и да помогне на пътниците да слязат по пързалката. Тя била застреляна, докато се опитва да предпази три деца от куршумите, но успяла да спаси стотици животи.

Какво се случило с похитителите?

След отвличането всички петима терористи били съдени и обвинени в Пакистан. Един от похитителите бил затворен в Съединените щати, а останалите са предадени на палестинските власти, които ги освобождават през 2008 г. Те остават на свобода и до днес.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Капри

4 неща, които трябва да видите на остров Капри

арабска кухня

Зад кулисите на арабската кухня