in

Правилният начин да се справяте с критиките

Жена

Никой не обича да слуша за своите недостатъци и да се изправя лице в лице с тях, но приемането на критиките по правилния начин може да ви помогне да станете по-добри.

Обикновено хората преминават в „защитен режим“, когато чуят критика по свой адрес и отказват да приемат, че това, което чуват, може в крайна сметка да се окаже истина. Но приемането на критиките с елегантност не само ще ви помогне да изглеждате по-любезни, а и ще ви помогне да израснете като личност.

Ето как да приемате критиките по правилния начин:

1. Бъдете обективни по отношение на критиките

Преди да правите прибързани заключения и да оспорвате мнението на човека отсреща, направете крачка назад и погледнете обективно на нещата.

Трябва да се научите да правите разлика между чист негативизъм и градивна критика. Следващият път, когато получите някаква критика, не позволявайте на емоциите си да надделеят.

Спрете се за миг, помислете дали това, което чувате, е истина. Помислете защо сте получили такава критика. Дайте си време да осмислите информацията и чак след това реагирайте.

2. Избягвайте ненужни конфронтации

Обикновено след като помислите и осъзнаете, че може би в това, което чувате, има доза истина, изпитвате желание и вие да нападнете човека отсреща. Това е нормална защитна реакция, но е добре да избягвате спорове и конфронтации.

Ако това, което сте чули, няма нищо общо с истината, опитайте просто да подминете негативния коментар и да не го приемате навътре. Ако обаче сте осъзнали, че критиката, която сте получили, е истина, опитайте да преглътнете болката и да помислите как можете да промените това, вместо да изпадате в излишни спорове.

3. Бъдете отворени към промени

Повечето хора са доста инатливи и не желаят да променят себе си. Те имат представа за себе си и за света около себе си, от която не желаят да се откажат и не са отворени към промени, макар да осъзнават, че би било за добро.

Научетете се да бъдете по-отворени към промени и да ги приемате като нещо хубаво. Ако промените някои неща, ще се чувствате много по-добре, а и ще бъдете по-приятни за околните.

Спрете да мислите за промяната като за нещо лошо.

4. Задавайте въпроси

Ако сте решили да се вслушате в критиките и да ги използвате като средство да направите положителни промени за себе си, ще имате нужда от повече информация. В първия момент, когато чуете критиката, не задавайте въпроси, тъй като ще бъдете обвзети от емоции.

Изчакайте малко, обмислете добре това, което сте чули, и помислете каква информация още би ви била от полза. Поговорете с човека, който е отправил критика към вас, особено ако мислите, че е добронамерен.

Помолете за съвет, поискайте повече информация и благодарете за градивната критика.

Ако обаче не сте сигурни, че човекът отсреща е добронамерен, по-добре не задълбочавайте разговора.

Loading

  • Умеете ли да приемате критики?

    • Да, вслушвам се в това, което хората казват
    • Не, не мисля, че има хора, които критикуват и са добронамерени едновременно

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Интервю за работа

Как да отговорите на въпроса „Разкажете повече за себе си“?

Бодрум

10 неща, които да видите и правите в Бодрум