in

Как да отговорите на въпроса „Разкажете повече за себе си“?

Интервю за работа

Целта на всеки човек, който си търси работа, е да успее да стигне до събеседването или така нареченото интервю. Много по-лесно е да създадеш добро впечатление, когато имаш възможността да комуникираш с човек очи в очи, отколкото да впечатлиш някого чрез автобиографията си.

Когато настъпи моментът за срещата обаче, повечето хора се притесняват, което е съвсем нормално. Има въпроси, които обикновено рекрутърите задават, които усилват това притеснение още повече и често не знаем как се очаква да отговорим на тях.

Един от най-често срещаните въпроси е „Разкажете повече за себе си“. За повечето хора това е объркващо и определено не знаят какво да кажат.

Интервю за работа

Вижте какво съветват HR-мениджърите и рекрутърите:

1. Запознайте интервюиращия с професионалната си история

Когато отидете на интервю за работа, мислете за себе си като за продукт или услуга, който трябва да представите по възможно най-добрия начин. Помислете какви са нуждите на компанията и по какъв начин предишният ви опит отговаря на тези нужди.

Едно от нещата, които трябва да покажете, чрез отговора на този въпрос, е, че сте самоосъзнати. Това е рядко срещано и високо ценено от работодателите. Реалната преценка на качествата и уменията е признак на интелигентност.

Когато ви помолят да разкажете нещо за себе си, добре е да споменете всичко, свързано с образованието ви, а след това да отбележите най-големите си постижения в професионален план.

Друго важно нещо е да помните, че това не е лична среща. Не наблягайте на подробности от личния ви живот, всъщност никой не го интересува. Вашият потенциален работодател се интерсува само от основните фактори в личния ви живот, не издавайте твърде много.

2. Бъдете автентични

Важно е да се държите професионално, но не забравяйте, че уникалността ви ще ви помогне да се откроите. Покажете истинската си същност, споделете кои са нещата, които ви мотивират и покажете ентусиазъм.

Начинът, по който човек описва себе си, може да издаде кои са нещата, които истински цени. Ректрутърът ще забележи кои са нещата, на които наблягате, както и тези, които се опитвате да прикриете.

Покажете ентусиазъм. Хората, които говорят със страст, са предпочитани от работодателите, защото по това може да се съди, че ще вършите и работата си със страст.

Опитайте да обясните какви са мотивациите ви и какъв човек сте разпалено, но и не прекалявайте, разбира се.

3. Обяснете защо вие сте най-добрият избор за тази позиция

Преди да отидете на интервю за работа, прочетете описанието на позицията поне два пъти. Запомнете много добре какви са изискванията и какви ще бъдат отговорностите ви, за да можете да демонстрирате и разкажете защо вие сте най-добрият избор.

Когато ви помолят да разкажете повече за себе си, рекрутърите ви дават възможността да се покажете. Това е моментът, в който можете да споделите най-важните си качества, да отбележите най-големите си постижения и да насочите интервюиращия с какви въпроси да продължи след това.

Това е идеалната възможност да насочите разговора в посоката, която вие искате. Освен това можете да покажете, че сте уверени, което е едно от най-важните качества, които се търсят в кандидатите.

4. Бъдете кратки

Когато разказвате за себе си, не бива да бъдете твърде многословни. Опитайте се да бъдете максимално кратки, за да не отегчите интервюиращия, и в същото време да сте напълно изчерпателни.

Идеята на интервюто не е да говорите за себе си непрекъснато в продължение на 30 минути, а да ви бъдат задавани въпроси, на които да отговаряте. Идеята на „Разкажете повече за себе си“ е да се зададат някакви опорни точки на разговора след това.

Loading

  • Колко често ви се е случвало да ви зададат този въпрос?

    Рекрутър
    • На всяко интервю за работа, на което съм бил/а
    • Никога не са ми го задавали
    • Няколко пъти

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Майка бебе работа

Кариера и семейство: 6 съвета за по-добър баланс

Жена

Правилният начин да се справяте с критиките