Биряни е вкусно ястие от индийската кухня, което много прилича на пилаф и паеля.
Това ястие се приготвя с ориз, месо и зеленчуци. Може да се направи с пилешко, агнешно, овче и други видове месо.
Биряни се готви на тиган, добавят се много подправки, типично за индийската кухня, и е много ароматно ястие.
Повечето хора обичат пилешко месо, така че това е по-универсалната версия на ястието. Ето как да я приготвите:
Необходими продукти:
- 500 грама пилешко месо (бутчета или филе)
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 1¼ ч.л. чеснова паста с джинджифил
- ½ ч.л. сол
- ½ ч.л. куркума
- 2 ч.л. лют червен пипер
- 2 с.л. Гарам масала
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 дафинов лист
- 3-4 шушулки кардамом
- 6 скилидки чесън
- щипка канела
- 1 звездичка анасон
- щипка шафран
- ½ ч. листа от мента
- 2 чаши ориз Басмати
- 2 с.л. олио
- 1 глава лук
- 3 чаши вода
Начин на приготвяне:
Комбинирайте 2-3 с.л. от киселото мляко с чесновата паста, 1 с.л. Гарам масала, куркумата, лимоновия сок, малко лют червен пипер и сол.
Разбъркайте добре и сложете пилешкото месо в тази марината.
Добре е месото да престои поне 1 час в нея, а най-добре цяла нощ.
Изплакнете ориза и го накиснете за 30 минути.
Загрейте олиото в дълок тиган и добавете анасона, скилидките чесън, кардамома и канелата. Минута- две по-късно добавете нарязания на ситно лук.
Когато придобие златист цвят, добавете пилешкото месо и леко намалете силата на котлона.
Гответе, докато месото омекне, след което добавете останалото кисело мляко, листата от мента и останалите подправки.
Сложете месото в средата на тигана и изсипете ориза покрай него. Добавете и 3 чаши вода в тигана.
Когато оризът и месото се сготвят, ястието е готово.
-
Харесвате ли ястия с богат вкус?
-
Да
-
Не
-