Кордон Бльо е месно ястие, което представлява нещо като шницел с плънка. Може да се направи от свинско, телешко или пилешко месо, а плънката се състои от твърдо, но топящо се сирене, като Ементал, и някакъв колбас- шунка, прошуто, бекон и т.н. Месото се панира и се пържи.
От френски, името на ястието се превежда като „синя лента“. Според Larousse Gastronomique, енциклопедията на гастрономията, кордон бльо е широка синя лента, носена от членовете на най-високия рицарски орден. По-късно терминът е използван за приготвяне на храна по много висок стандарт.
Кордон Бльо всъщност е ястие от швейцарската кухня, появило се около 40-те години на миналия век. Това вкусно месо обикновено се сервира с пържени картофи, картофено пюре или свежа салата.
Ето как да приготвите Кордон Бльо с пилешко месо:
Необходими продукти:
- 4 броя пилешки гърди
- 100 грама Ементал
- 100 грама шунка
- 1/2 ч. брашно
- 2 яйца
- 1 ч. галета
- 3 с. л. масло
- 1/2 ч. олио
Начин на приготвяне:
Разрежете пилешките гърди по дължина, но не докрай.
Увийте месото в стреч фолио и го начукайте. Гърдите трябва да станат възможно най-тънки.
Подправете със сол и черен пипер и наредете по няколко филийки ементал и шунка вътре във всяка „пеперуда“. Затворете гърдите, потопете всяка в брашно, след това в разбитите яйца и накрая в галета.
Загрейте олиото и маслото и изпържете готовите шницели.
Пържете до получаване на златист цвят и сервирайте с гарнитура по избор.
-
Кой вариант на това ястие предпочитате?
-
С пилешко месо
-
Със свинско месо
-