in

Пилешко Кордон Бльо

Кордон Бльо

Кордон Бльо е месно ястие, което представлява нещо като шницел с плънка. Може да се направи от свинско, телешко или пилешко месо, а плънката се състои от твърдо, но топящо се сирене, като Ементал, и някакъв колбас- шунка, прошуто, бекон и т.н. Месото се панира и се пържи.

От френски, името на ястието се превежда като „синя лента“. Според Larousse Gastronomique, енциклопедията на гастрономията, кордон бльо е широка синя лента, носена от членовете на най-високия рицарски орден. По-късно терминът е използван за приготвяне на храна по много висок стандарт.

Кордон Бльо всъщност е ястие от швейцарската кухня, появило се около 40-те години на миналия век. Това вкусно месо обикновено се сервира с пържени картофи, картофено пюре или свежа салата.

Ето как да приготвите Кордон Бльо с пилешко месо:

Необходими продукти:

  • 4 броя пилешки гърди
  • 100 грама Ементал
  • 100 грама шунка
  • 1/2 ч. брашно
  • 2 яйца
  • 1 ч. галета
  • 3 с. л. масло
  • 1/2 ч. олио

Начин на приготвяне:

Разрежете пилешките гърди по дължина, но не докрай.

Увийте месото в стреч фолио и го начукайте. Гърдите трябва да станат възможно най-тънки.

Подправете със сол и черен пипер и наредете по няколко филийки ементал и шунка вътре във всяка „пеперуда“. Затворете гърдите, потопете всяка в брашно, след това в разбитите яйца и накрая в галета.

Загрейте олиото и маслото и изпържете готовите шницели.

Пържете до получаване на златист цвят и сервирайте с гарнитура по избор.

  • Кой вариант на това ястие предпочитате?

    • Кордон Бльо пилешко
      С пилешко месо
    • Кордон Бльо свинско
      Със свинско месо

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Кокосова захар

Кокосова захар – здравословната алтернатива на бялата захар

Стопанката на Господ

Стопанката на Господ – легендата за Пижо и Пенда