in

Пилешки емпанади

Емпанади

Емпанада е ястие от испанската кухня, което най-общо казано представлява тесто с пълнеж, което може да се изпече или изпържи.

Името идва от испанския глагол „empanar“ и се превежда като „паниран“, тоест увит или покрит с хляб.

Това ястие е испанско, но е често срещано и в други култури- южноевропейски, латиноамерикански и филипинските.

Плънката може да се състои от месо, сирене, домати, царевица, риба, различни зеленчуци и много други.

Емпанадите могат да се сервират топли, като основно ястие, придружени от различни сосове или салати. Другият вариант за сервиране на емпанадите е да са студени, като предястие или разядка.

Има и сладък вариант на емпанади, като за него се използва плодова плънка.

Ето как да приготвите вкусни пилешки емпанади:

Необходими продукти:

  • 2 с.л. зехтин
  • 1 глава лук
  • 1 червена чушка
  • 1 жълта или зелена чушка
  • 4 скилидки чесън
  • 2 с.л. магданоз
  • 700 грама пилешко месо
  • 2-3 с.л. пилешки бульон
  • 1 чаша вода
  • 1 с.л. доматена паста
  • 1 яйце
  • сол и черен пипер
  • 2 листа бутер тесто

Начин на приготвяне:

Можете и сами да омесите тестото за емпанадите с брашно, масло и яйце, но по-лесният и бърз вариант е да използвате готово бутер тесто.

Почистете и нарежете на ситно лука и чушките. Запържете ги в зехтина за 5-6 минути, докато омекнат и добавете накълцания на ситно чесън.

Добавете нарязаното на ситно пилешко месо, заедно с водата и бульона. Овкусете със сол и черен пипер и добавете доматената паста.

Оставете плънката да се готви, докато по-голямата част от водата се изпари. Не бива да става и прекалено суха.

Разточете леко бутер тестото и изрежете големи кръгове с диаметър 12-13 см. За целта можете да използвате по-широка чаша или купичка.

Сложете по 1-2 лъжици от плънката в едната част на кръговете. Сгънете ги така, че да се получат полукръгове и притиснете с вилица отворените краища на тестото, за да не се отворят емпанадите по време на готвенето.

Разбийте яйцето с малко вода и намажете емпанадите с него.

Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около 20 минути.

Можете и да изпържите емпанадите, ако искате да бъдат по-хрупкави.

  • Опитвали ли сте емпанади?

    Емпанада
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Външен вид

Тест: Колко суетни сте?

"10 минути и 38 секунди в този странен свят"

„10 минути и 38 секунди в този странен свят“ – историята на една проститутка