in

Папая- тропическият плод с безброй ползи за здравето и красотата

Папая

Папаята има малко по-специфичен вкус и не са харесва от всеки, но има толкова много ползи за здравето и красотата, че си струва да консумирате този плод често, дори да не е любимият ви.

Една малка папая съдържа около 300% от препоръчителната дневна доза витамин C, който е важен за имунната система. Освен това е богата на бета-каротин и антиоксиданти, които предпазват тялото от влиянието на свободните радикали.

И не на последно място, папаята може да помогне да имате по-красиви и здрави кожа и коса.

Папаята идва от тропическите райони на Централна Америка и Южно Мексико, но е популярна по цял свят. Може да се консумира в различни форми- узряла, зелена, сушена и т.н.

Защо папаята е полезна?

Тропически плод

Този тропически плод е богат на фибри, което е важно за здравето на храносмилателната система. Тъй като всичко в човешкото тяло е свързано, здравите черва означават красива кожа.

Папаята също е богата на витамини и минерали, които са важни за цялостното състояние на организма.

Друго предимство на папаята е, че е богата на антиоксиданти. Поради тази причина елиминира свободните радикали в тялото, които са опасни за здравето.

Не на последно място, в папаята има изобилие от биофлавоноиди, които променят реакцията на тялото към вируси, канцерогени и алергени.

Здрава и красива кожа

Красива кожа

Папаята може да изравни тена ви, благодарение на наличните в нея активни ензими, като папаин. Помага за намаляване на пигментацията и контролира появата на акне и образуването на бръчки.

Ето какви са останалите ползи за кожата от папаята:

Овлажнява кожата

Папаята може да бъде спасение за хората със суха кожа. Нанасянето на маски за лице с папая ще направи кожата ви мека и еластична. Ако имате суха и лющеща се кожа, правете си маска с папая и мед.

Справя се с пигментацията

Ако имате пигментация на кожата и петна, папаята може да ви помогне. Тя има изсветляващи свойства. Бета-каротинът, ензимите и фитохимикалите помагат за постигане на по-гладка, мека и светла кожа, без петна и неравномерен тен. За да се възползвате от свойствата на папаята, изстискайте малко сок и го нанесете върху лицето с памучен тампон. Оставете да подейства на кожата 15-20 минути и изплакнете.

Намалява бръчките

Кората на папаята може да помогне за намаляване на признаците на стареене. Кората на този плод съдържа ензими, които премахват мъртвите клетки от повърхността на кожата. Това помага за премахване на бръчки и предотвратяване на появата им.

Намалява тъмните кръгове под очите

Папаята има избелващи свойства, затова може да се справи и с тъмните кръгове под очите, освен с пигментите петна. За справяне с тъмните кръгове се използва намачкана зелена папая. Нанесете пюрето под очите, изчакайте малко и измийте.

Може да помогне при екзема и псориазис

При екзема и псориазис, папаята може да помогне по два начина. За да намалите неприятните симптоми, можете да нанасяте папая директно върху засегнатите области. Пиенето на сок от папая пък може да помогне при лечението на кожни заболявания като екзема и псориазис.

Помага при акне 

Папаята помага за справяне с акнето и предотвратява появата на нови пъпки. Освен самия плод, листата, кожата и семената също съдържат определени ензими, които могат да намалят белезите и появата на нови пъпки.

Здрава и красива коса

Красива коса

Папаята има невероятни ползи за здравето и вида на косата:

Стимулира растежа на косата

Папаята съдържа фолиева киселина, благодарение на което насърчава растежа на косата. Ако искате да имате здрава и дълга коса, просто включете този тропически плод в менюто си.

Контролира пърхота 

Семената на папаята има противогъбични свойства, а причината за появата на пърхот са именно гъбичките. Поради тази причина семената от папая могат да помогнат за справяне с пърхота.

Действа като балсам 

Папаята може да направи косата ви по-жизнена, блестяща, мека и гладка. Благодарение на високото си съдържание на витамин А, папаята насърчава производството на себум, а той действа като естествен балсам за косата.

Папаята има и много ползи за здравето

Здраве

Полезна е за сърдечно-съдовата система

Папаята е един от най-здравословните плодове и може да помогне за поддържане на здравето на сърцето. Този екзотичен плод е богат на витамини А и С, които контролират нивата на холестерола. Когато нивата на холестерол са нормални, рискът от сърдечно-съдови заболявания е по-малък.

Предотвратява макулната дегенерация 

Макулната дегенерация е постепенна загуба на зрение, която обикновено засяга възрастните хора. Папаята може да помогне за спиране на този процес, тъй като съдържа антиоксидант, наречен зеаксантин, който филтрира лъчите, които увреждат ретината. Освен това папаята съдържа витамин А и флавоноиди като бета-каротин, криптоксантин и лутеин. Те поддържат лигавиците в очите здрави и ги предпазват от увреждане.

Лекува рани

Нанасянето на натрошени семена от папая върху рани може да помогне за по-бързото им заздравяване. Семената от папая имат антимикробна активност, която помага за унищожаването на бактериите в раната и насърчава по-бързото заздравяване.

Предотвратява артрита

Артрит

Артритът е заболяване, което най-просто казано представлява възпаление на ставите. Папаята има противовъзпалителни свойства, които помагат за намаляване на болката, която артритът причинява.

Активира човешкия растежен хормон 

Папаята подхранва ендокринната система и насърчава производството на аргинин в организма. Това е вид аминокиселина, за която е известно, че активира човешкия растежен хормон (HGH). Този хормон играе ключова роля за възстановяването на костите, мускулите, кожата и чернодробните клетки.

Намалява менструалните болки

Менструалният цикъл е нещо нормално, но болките, които причинява менструацията, могат да бъдат наистина силни. Ензимът папаин помага за регулиране и облекчаване на притока на кръв по време на менструация. Папаята също така стимулира производството на естроген, като по този начин помага за нормализиране на менструалния цикъл.

Полезна е за диабетици

Диабет

Някои изследвания сочат, че консумацията на папая всъщност може да забави развитието на диабет тип II, при който панкреасът напълно губи способността си да произвежда и отделя инсулин. Освен това папаята е чудесен вариант за диабетици, тъй като е с ниско съдържание на захар.

Помага при витилиго 

1,5% от световното население страда от витилиго – състояние, при което по кожата се появяват бели петна. Папаята е едно от най-ефективните домашни средства за лечение на това състояние.

Нанасянето на паста от папая върху засегнатите области засилва производството на меланин и може да помогне на кожата да възстанови нормалния си цвят.

Полезна е за бебета

Бебе храна

Папаята е много лесно смилаема и подпомага правилното движение на червата. Поради тази причина може да се дава на бебета още на 7-8 месечна възраст.

Също така насърчава лактацията, така че е полезна за кърмещите майки.

Loading

  • Обичате ли папая?

    Папая
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

челистката

„Челистката“ – да се изправиш срещу Кремъл

лазаровден

Лазаровден е! Празник на здравето и дълголетието