in

Останалият завинаги на 30 години Гео Милев и стъпките, загубени в тъмен град

Преди 128 години на 15 януари се ражда един велик българин – талантливият поет и публицист Гео Милев. За краткия си, едва 30-годишен живот, той успява да остави трайна следа в историята на родната литература. Георги Милев Касабов, както е рожденото му име, е и издател, преводач, театрал, както и известен последовател на символизма и експресионизма. Българин, изпреварил времето си, живял в епоха, отнела живота му.

Роден е в Раднево, в семейството на учителя и журналист Мильо Касабов. Семейството обаче се мести в Стара Загора, където през 1907 г. основава книжарница и издателство. Там Георги (Гео) учи в гимназия и изготвя ръкописни вестници, дори сам им прави илюстрации.

На 12 години започва да пише и да превежда стихове

Сякаш знае, че животът му ще бъде кратък и бърза да направи чудеса. От това време са първите му карикатури на цар Фердинанд, а първоначалните му опити в лириката са повлияни от поезията на Пенчо Славейков.

Следва Филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, когато е едва на 16 години! След това продължава образованието си в Лайпциг. Там слуша лекции по философия, литература и театрално изкуство. Опознава културния живот в Германия и сам започва да пише литературна критика.

През декември 1913 г. в списание “Листопад” се появяват първите му публикации – „Литературно-художествени писма от Германия“. Следващата година заминава за Лондон, където среща Емил Верхарн. През Първата световна война го връщат в Германия, откъдето бива изпратен обратно в родината. Бурно навлиза в литературния живот, но през 1916 г. е мобилизиран в Школата за запасни офицери в Княжево. Изпращат го в 34-ти Троянски полк, който е разположен при Дойран. Става командир на разузнавателния апарат в града. На 29 април 1917 г. поста му е подложен на артилерийски огън от англичаните. Милев е тежко ранен и губи дясното си око, оперират го в Берлин.

След като се връща в София, започва да издава списание „Везни“ (1919 – 1922), което става трибуна на символизма и експресионизма по онова време у нас. Гео Милев публикува и в списание „Пламък“. Рубриката му там е под надслов „Грозни прози“. Заради поемата му „Септември“ 8-ми брой на списанието е конфискуван, а Милев е изправен пред съда. През януари 1925 г. списанието е забранено, а той – осъден на година тъмничен затвор, глоба от 20 000 лв. и лишаване от граждански и политически права за 2 години.

Решава да обжалва, но на 15 май е извикан за справка в полицията, след която изчезва безследно. Останките му са открити през 50-те години на миналия век в масов гроб край София. Стиховете му обаче остават да съществуват и век по-късно са все така силно въздействащи.

Дневник

Сега е твърде късно. Сбогом.

(Защото много те обичам!)

Но няма в страст да те обкича.

(Аз избледнял съм. Твърде много.)

Сега е вече късно. Всичко.

Денят. Нощта. И аз. И ти.

И закъснялата усмивка,

разляна в скръб из вазите

на твоя взор…

 Безплодна вечер!

Сърцето ми не чака тайна.

(Аз или тази бледна вечер –

но бледнината е безкрайна!)

Разбирам. Зная. Няма тайна.

Сега е твърде късно вече.

И в този час, когато с протяжна

                                                безнадеждност

безславно небесата отдръпват се назад

към някаква далечна, трагична безконечност —

аз нося свойте стъпки загубен в тъмен град.

Към някаква далечна, трагична безконечност

залязва улицата, грешният площад —

и всуе листят вечерни жени с продажна нежност

по черни тротоари…

Не си от този свят!

О всуе лeтят вечерни жени с продажна нежност…

— като кошмар страхотен сред тишина гробовна.

Реалността — нелепа, свирепа и върховна —

изправя се над тебе в злокобна безметежност.

Реалността нелепа, свирепа и върховна

изрича твоята присъда с горда нежност:

снеми от свойто рамо порфирата тъжовна

и отстъпи към тиха монашеска безгрешност!

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

здравословно хранене, готвене

Здравословно хранене – как да го постигнете

Невероятната история на София Ковалевска – първата жена професор по математика