in

Здравословно хранене – как да го постигнете

здравословно хранене, готвене

Нездравословните хранителни навици не са благоприятни за здравето ни и промяната е от решаващо значение! Трябва да положите усилия и да направите по-добър и по-здравословен избор на храна, за да поддържате цялостния си начин на живот здравословен.

Често обаче пренебрегваме важността на здравословните хранителни навици и се вслушваме повече във вкусовите си рецептори. Да го правите понякога е добре, но превръщането му в навик не е добре за вас, тъй като може да доведе до нежелани здравословни проблеми.

Вижте как можете да го избегнете това, като замените нездравословните храни с 5 здравословни избора:

1. Заменете подсладените напитки с ароматизирана домашна вода

Соковете, спортните напитки и газираните напитки съдържат захар, а това може да доведе до наддаване на тегло. Освен това може да причини кариес. Заменете тези напитки с вода. Дехидратацията и други проблеми могат да бъдат избегнати чрез пиене на достатъчно вода. Освен това ви поддържа здрави и без калории. Можете също така да опитате естествено ароматизирана домашна вода с аромати като лимонада, малинова лимонада, вода с канела и ябълка и др.

2. Заменете преработените закуски с плодове и ядки

Често избираме закуски като чипс и бисквити, за да задоволим апетита си. Тези закуски обикновено са с високо съдържание на добавени захари, консерванти, сол или други нездравословни мазнини. По-добре е да ги замените, като изберете цели храни като плодове, зеленчуци и ядки, които са богати на хранителни вещества и могат да ви помогнат да се чувствате сити и удовлетворени по по-здравословен начин. Можете също така да опитате салати, хумус, протеинови блокчета и др.

3. Заменете червените меса с растителни протеини

Растителните протеини могат да се използват като по-здравословна алтернатива на червените и преработените меса. Тъй като яденето на тези червени преработени меса увеличава шанса от развитие на рак, сърдечни заболявания и други хронични заболявания. Трябва да помислите за включването на повече растителни протеини в диетата си, като боб, леща и тофу, за да предотвратите това.

4. Заменете заседналите дейности с физически

Редовната физическа активност значително ще подобри вашия здравословен начин на живот! Тъй като редовните тренировки могат да подобрят вашето умствено и сърдечно-съдово здраве, да ви осигурят по-здрави мускули и кости. Ето защо се препоръчва да се занимавате с физически дейности като разходка, практикуване на йога или спортуване, вместо просто да гледате телевизия или да седите по цял ден пред компютър.

5. Заменете нездравословните методи на готвене с по-здравословни

За да сте здрави, започнете да приготвяте храната си у дома и избягвайте много пържене, паниране и скара, за да игнорирате всички допълнителни мазнини и калории в храната си. Вместо това опитайте да печете, варите, задушавате, за да приготвите храната си. Лекото пържене с 2-3 капки масло няма да ви навреди, така че може да приготвяте част от храната си по този начин.

Разбира се, от време на време може да си позволявате нездравословни неща. Малка порция не може да причини вреда. Но ако имате съществуващи здравословни проблеми като сърдечни проблеми или диабет, консултирайте се с вашия лекар и не консумирайте нищо, което не се препоръчва.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

матю пери

Неизживяната докрай любов между Матю Пери и Джулия Робъртс

Останалият завинаги на 30 години Гео Милев и стъпките, загубени в тъмен град