in

Особеностите на великите: Едгар Алън По се жени тайно за 13-годишната си братовчедка

Снимка: edgar.allan.poe/instagram

Едгар Алън По има много особености, но може би най-голямата от тях е бракът му с 13-годишната му братовчедка Вирджиния. Самият той е на 21 години. Задължително трябва да се отбележи, че по онова време подобни съжителства се считат за нормални и не се критикуват от обществото. Сватбата се провежда тайно от техните роднини.

Хората, които ги познават, смятат, че Вирджиния и Едгар са влюбена и хармонична двойка. Съпругата му е и негова муза, а писателят посвещава голяма част от книгите си на нея. Възхищавал се на идеята, че младата му жена е чиста и невинна, въпреки че нерядко търси любовна утеха при други жени.

Двамата често нямали какво да ядат

Вирджиния остава с него въпреки тежката финансова криза в семейството. Двойката дори няма достатъчно пари за храна. Съпругата търпи и неговата алкохолна зависимост и непоносимия му нрав. Вследствие на бедност и глад тя се разболява от туберкулоза и скоро след това умира – само на 24 години. Това окончателно отприщва алкохолните подвизи на писателя.

Някои изследователи твърдят, че По е страдал от шизофрения, което би обяснило всички странни неща, които е правил през живота си. Това обаче няма официално потвърждение. Едно е сигурно, цял живот той страда от тежкия си характер. Склонен на крайности, писателят се забърква в безброй скандали – със съученици, с приемния си баща, с критици и литературни съперници. „Аз съм душевноболен, с тежки пристъпи“, признава самият той.

Син на алкохолик, писателят наследява слабостта към пиенето, която се задълбочава с напредването на възрастта. Затова мнозина смятат, че е умрял от препиване. Сред многобройните други хипотези са сърдечно заболяване, туберкулоза, епилепсия, диабет, бяс и какво ли още не.

Пионер в мистерията и хоръра

Пионер в мистерията и хоръра, Едгар Алън По се нарежда сред най-известните американски писатели. Той е майстор на разказа, влиятелен литературен критик и важна фигура в световната литература.

Мнозина критици и изследователи са на мнение, че разказът „Убийствата на улица Морг“ слага началото на детективския жанр, за което свидетелства и фактът, че призът на организацията Mystery Writers of America носи точно неговото име – наградата „Едгар“. Други често срещани теми в разказите му, освен престъплението, са тези за изначалното зло, предопределеността и съществуването след смъртта.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Катастрофизиране

Когато си представяме най-лошия сценарий

Блаженият

„Блаженият“ – за любовта и Кенеди, който минава през Лом