in

Когато си представяме най-лошия сценарий

Катастрофизиране

Катастрофизирането или катастрофалното мислене е изключително често срещано явление. Човешкото съзнание е устроено така, че първо възникват отрицателни и песимистични мисли, преди изобщо да сме обсмислили добре ситуацията. В определени ситуации си представяме най-лошия сценарий и едва когато се убедим, че нищо от това, което сме си представили, не е вярно, успяваме да се успокоим и да мислим реалистично. Това представлява катастрофалното мислене. Най-общо казано, минаването на най-лошите сценарии през ума ни.

Притеснена жена

Вероятно ви се е случвало ваш близък да не отговаря на обажданията ви и вие веднага да си представите, че нещо му се е случило. Или детето ви да закъснее с 30 минути и да изпаднете в паника, че е отвлечено или че е в опасност. Именно това е катастрофизиране.

То се среща най-често при младите хора. Това се дължи на факта, че най-несигурните и неуредени години от живота на човек са средно между 18 и 35-годишна възраст.

Освен това изследванията показват, че префронталната кора, или частта от мозъка, която се задейства в несигурни моменти, все още се развива в 20-те ни години. Поради тази причина хората на тази възраст не могат да реагират правилно в напрегнати ситуации.

Притеснена жена

Ако и вие сте от хората, които си представят най-лошото, трябва да опитате да промените начина си на мислене. Това катастрофизиране вкарва допълнителен стрес в живота ви, което има негативни последици.

Ето няколко начина за справяне с това:

1. Спрете да „пътувате във времето“

Обикновено тези катастрофални мисли са свързани с бъдещето. Представяме си, че ще се провалим на теста следващия месец, че ще останем на улицата в края на годината или че нещо лошо ще ни се случи догодина.

Страховете от това какво ще се случи след месец или два, няма да разрешат настоящите ви проблеми. Спрете да мислите за бъдещето и се заемете с разрешаването на проблемите, които имате сега, за да избегнете лошите сценарии, които си представяте за бъдещето.

2. Фокусирайте се върху реалните неща

Катастрофизирането се основава на страхове, а не на факти. Фокусирайте се върху това, което наистина се случва, вместо да си представяте какво може да се случи, ако… Вземете предвид нещата, които се случват наистина и опитвайте да не си измисляте различни варианти за развитието на ситуацията.

3. Разиграйте в главата си най-лошия сценарий

Помислете какво ще се случи, ако това, което си представяте, се окаже истина. Обмислете какво можете да направите, за да се справите със ситуацията, какви стъпки можете да предприемете и какъв ще бъде резултатът от всичко това. След като си разиграете възможно най-лошия сценарий, ще осъзнаете, че всъщност нищо не е чак толкова страшно, колкото си мислите, че е.

4. Разиграйте в главата си и възможно най-добрия сценарий

Представете си и какво би било, ако нещата се развият по възможно най-добрия начин. Представете си какво ще се случи, ако всичко хубаво, което сте си представяли, се сбъдне. След като в главата си сте видели и най-доброто, и най-лошото, трябва да осъзнаете, че истината винаги е някъде по средата.

5. Опитайте да мислите положително

За да се отървете от тези негативни мисли, трябва да промените цялото си мислене. Опитайте се да се заобиколите с положителна енергия. Нагласата ви към живота трябва да се промени. Ако започнете да мислите по-позитивно, малко по малко мрачните мисли ще изчезнат от съзнанието ви и ще започнете да реагирате доста по-нормално.

Loading

  • Имате ли катастрофално мислене?

    Жена проблем
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Лято край морето“ – романтична история за незабравимо лято

Особеностите на великите: Едгар Алън По се жени тайно за 13-годишната си братовчедка