in

Оскар Уайлд – гений със скандален живот

Оскар Уайлд
Снимки: Instagram

Оскар Уайлд е бил много желан човек заради острия си ум, ораторските си умения и доброто си образование. Истинското име на писателя е Оскар Фингъл О’Флаърти Уилс Уайлд. Роден е в Дъблин, в семейството на интелектуалци и естети. Отпечатването на романа „Портретът на Дориан Грей“ през 1890 г. му спечелва славата на модерен писател с оригинален талант, затвърдена и от феноменалния успех на неговите пиеси. Автор е на девет комедийни пиеси, най-известните сред които: „Колко е важно да бъдеш сериозен“, „Ветрилото на лейди Уиндърмиър“, „Идеалният мъж“, „Жена без значение“.

Блестящ ум

Баща му е виден лекар – сър Уилям Уайлд, посветен в рицарско звание. Майката на Оскар е Джейн Франческа Уайлд – поетеса, лингвист, борец за ирландската независимост и един от първите застъпници за правата на жените. Тя оказва голямо влияние върху творчеството на Оскар, а като малък го облича в рокли.

Преди да тръгне на училище, на 9-годишна възраст, малкият Оскар получава домашно образование от учител французин и възпитателка германка, които го учат на родните им езици. Още от малък си личи, че Уайлд е умен и начетен. Завършва училище през 1871 г. и тогава печели стипендия за колежа „Тринити“ в Дъблин. В края на първата си година там Оскар се класира първи във взимането на класическите изпити и получава най-високата стипендия.

На дипломирането си през 1874 г. Уайлд получава златния медал Беркли за най-добър студент по гръцки, а след това и стипендия за изучаване на класическа литература и философия в Оксфорд.

Самият той отрано става привърженик на естетическата философия. След като завършва университет, се премества да живее самостоятелно в Лондон и там попада в модерните елитни кръгове на английската столица. Уайлд бързо яхва тази вълна, като демонстрира свободомислието си по всякакъв начин – ходи с дълга коса, играе бокс, гостите му се дивят на интериора на дома му, украсен с пера, слънчогледи и син порцелан.

Брак и деца

Той се жени за Констанс Лойд три години след като двамата се запознават, за да прикрие факта, че е хомосексуалист. Констанс е дъщеря на богат адвокат и това е и страхотна финансова възможност за младия писател. Но отношенията им не потръгват, въпреки че са родители на двама сина. След 2 години брак Уайлд напуска жена си, живее в хотели и много рядко посещава семейството си.

Когато писателят е арестуван заради интимните си отношения с мъже, Констанс го посещава в затвора два пъти. Първия път тя идва, за да му съобщи за смъртта на майка му, а втория път – да получи пълно попечителство над децата. След като съдебни изпълнители започват да идват в къщата на Уайлд, за да продадат семейния имот, съпругата му сменя фамилното си име и напуска страната заедно с децата.

Живот, пълен с превратности

Животът на Оскар Уайлд е шеметен и пълен с превратности. Бърза кариера и бърз край. Възторг и презрение. След излизането си от затвора и установяването си в Париж, живее под името Себастиан Мелмот и се препитава с оскъдна помощ от семейството си. Малко преди смъртта си написва изповедта си „De Profundis“ и поемата „Балада за Редингската тъмница“.

Умира от менингит на 30 ноември 1900 г., едва на 46 години – забравен и беден като просяк. Останките му са положени в „Пер лашез“ в Париж, в екстравагантна гробница.

До днес Оскар е помнен повече заради своя темпераментен характер, остроумие, духовитост и небезизвестна присъда за хомосексуализъм, отколкото заради литературните си произведения. Въпреки това той е един от най-успешните драматурзи и една от най-големите знаменитости на своето време. Неслучайни са неговите думи: „Всички сме в канавката, но някои от нас гледат към звездите“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Протеини

Недостиг на протеин- какви са последствията?

Аполо 11

11 любопитни факта за Аполо 11