in

Оскар Уайлд – гений със скандален живот

Оскар Уайлд
Снимки: Instagram

Оскар Уайлд е бил много желан човек заради острия си ум, ораторските си умения и доброто си образование. Истинското име на писателя е Оскар Фингъл О’Флаърти Уилс Уайлд. Роден е в Дъблин, в семейството на интелектуалци и естети. Отпечатването на романа „Портретът на Дориан Грей“ през 1890 г. му спечелва славата на модерен писател с оригинален талант, затвърдена и от феноменалния успех на неговите пиеси. Автор е на девет комедийни пиеси, най-известните сред които: „Колко е важно да бъдеш сериозен“, „Ветрилото на лейди Уиндърмиър“, „Идеалният мъж“, „Жена без значение“.

Блестящ ум

Баща му е виден лекар – сър Уилям Уайлд, посветен в рицарско звание. Майката на Оскар е Джейн Франческа Уайлд – поетеса, лингвист, борец за ирландската независимост и един от първите застъпници за правата на жените. Тя оказва голямо влияние върху творчеството на Оскар, а като малък го облича в рокли.

Преди да тръгне на училище, на 9-годишна възраст, малкият Оскар получава домашно образование от учител французин и възпитателка германка, които го учат на родните им езици. Още от малък си личи, че Уайлд е умен и начетен. Завършва училище през 1871 г. и тогава печели стипендия за колежа „Тринити“ в Дъблин. В края на първата си година там Оскар се класира първи във взимането на класическите изпити и получава най-високата стипендия.

На дипломирането си през 1874 г. Уайлд получава златния медал Беркли за най-добър студент по гръцки, а след това и стипендия за изучаване на класическа литература и философия в Оксфорд.

Самият той отрано става привърженик на естетическата философия. След като завършва университет, се премества да живее самостоятелно в Лондон и там попада в модерните елитни кръгове на английската столица. Уайлд бързо яхва тази вълна, като демонстрира свободомислието си по всякакъв начин – ходи с дълга коса, играе бокс, гостите му се дивят на интериора на дома му, украсен с пера, слънчогледи и син порцелан.

Брак и деца

Той се жени за Констанс Лойд три години след като двамата се запознават, за да прикрие факта, че е хомосексуалист. Констанс е дъщеря на богат адвокат и това е и страхотна финансова възможност за младия писател. Но отношенията им не потръгват, въпреки че са родители на двама сина. След 2 години брак Уайлд напуска жена си, живее в хотели и много рядко посещава семейството си.

Когато писателят е арестуван заради интимните си отношения с мъже, Констанс го посещава в затвора два пъти. Първия път тя идва, за да му съобщи за смъртта на майка му, а втория път – да получи пълно попечителство над децата. След като съдебни изпълнители започват да идват в къщата на Уайлд, за да продадат семейния имот, съпругата му сменя фамилното си име и напуска страната заедно с децата.

Живот, пълен с превратности

Животът на Оскар Уайлд е шеметен и пълен с превратности. Бърза кариера и бърз край. Възторг и презрение. След излизането си от затвора и установяването си в Париж, живее под името Себастиан Мелмот и се препитава с оскъдна помощ от семейството си. Малко преди смъртта си написва изповедта си „De Profundis“ и поемата „Балада за Редингската тъмница“.

Умира от менингит на 30 ноември 1900 г., едва на 46 години – забравен и беден като просяк. Останките му са положени в „Пер лашез“ в Париж, в екстравагантна гробница.

До днес Оскар е помнен повече заради своя темпераментен характер, остроумие, духовитост и небезизвестна присъда за хомосексуализъм, отколкото заради литературните си произведения. Въпреки това той е един от най-успешните драматурзи и една от най-големите знаменитости на своето време. Неслучайни са неговите думи: „Всички сме в канавката, но някои от нас гледат към звездите“.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Протеини

Недостиг на протеин- какви са последствията?

Аполо 11

11 любопитни факта за Аполо 11