in

Тъжният живот на оперната легенда Мария Калас

Мария Калас
Снимка: Уикипедия

Мария Калас е една от най-известните и влиятелни оперни певици на XX век. Тя става известна благодарение на невероятния си глас и тежките драматични сопранови роли, а по-късно и с белкантовия си репертоар. Родена в семейството на гръцки имигранти, Мария е отгледана от прекалено строгата си майка и има нещастно детство.

Омразата на Мария Калас към майка ѝ

Мария Калас мразела своята майка, която по време на войната работела като проститутка и се опитала да продава и нея на нацистиките войници. Но всичко започва много преди това. Още когато очаквала третото си дете, Лица Калас много искала да има син след двете си дъщери, а когато се появило момиченце, тя не го погледнала цели четири дни.

Когато е 3 години, Лица установява, че дъщеря ѝ има силен глас и започва да я кара да пее. Малката Мария мразела да пее, а когато през 1937 г. родителите ѝ се разделят, тя се връща с майка си и двете си сестри да живее в Атина. Липсата на родителска обич и от двамата ѝ родители оказва голямо влияние върху целия ѝ живот. Егоизмът и безразличието им към нея оставят траен отпечатък.

Нещастна и в любовта

Калас среща предприемача Джовани Батиста Менегини и се влюбва лудо в него. Мечтата ѝ да има щастливо семейство е толкова силна, че е заслепена от това. Бракът им обаче не е щастлив, а благодарение на него, той открадва половината имущество на операната певица.

Другите ѝ връзки далеч не са били по-щастливи. Мария Калас среща гръцкия магнат Аристотел Онасис през 1965 г. по време на бал. Той се влюбва в нея още когато я чува да пее. Двамата заживяват в Париж и се отдават на бохемски живот, но скоро след това той губи интерес към нея, започва да я обижда пред общи познати и да се държи неуважително. Калас забременява през 1966 г., но Онасис не иска детето и тя прави аборт, за което съжалява през целия си живот и така и не успява да стане майка до смъртта си. След това двамата се развеждат.

Две години по-късно Аристотел се жени за бившата първа дама на САЩ Джаки Кенеди, а Мария научава от пресата за това. Месец след сватбата той се връща при нея и се моли да го приеме обратно, обяснявайки, че бракът с Джаки е просто добра сделка. Калас го приема обратно, въпреки че все още не е разведен. Той обмисля тази стъпка, когато се случва най-лошото – синът му Александър умира в самолетна катастрофа на 24 години. Онасис губи всякакво желание за живот, а Мария се връща към кариерата си и попада в обятията на друг мъж.

Последните си години живее в изолация

След смъртта на Аристотел Онасис, Мария Калас прекарва последните си години в изолация и самота в апартамента си в Париж. Тя си отива от този свят на 16 септември 1997 г. на 53 години. Певицата е кремирана, а две години по късно прахта ѝ е разпръсната край бреговете на Гърция по нейно желание.

Въпреки безбройните успехи в кариерата си, животът на една от най-големите оперни певици е изпълнен с толкова трагедии и самота…

Прочетете още:

Безумната любов на Аристотел Онасис и Мария Калас

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Агата Кристи

Агата Кристи – живот като на кино

синелибри

10 заглавия на „Синелибри“ – вижте част от филмите на фестивала