in

Тъжният живот на оперната легенда Мария Калас

Мария Калас
Снимка: Уикипедия

Мария Калас е една от най-известните и влиятелни оперни певици на XX век. Тя става известна благодарение на невероятния си глас и тежките драматични сопранови роли, а по-късно и с белкантовия си репертоар. Родена в семейството на гръцки имигранти, Мария е отгледана от прекалено строгата си майка и има нещастно детство.

Омразата на Мария Калас към майка ѝ

Мария Калас мразела своята майка, която по време на войната работела като проститутка и се опитала да продава и нея на нацистиките войници. Но всичко започва много преди това. Още когато очаквала третото си дете, Лица Калас много искала да има син след двете си дъщери, а когато се появило момиченце, тя не го погледнала цели четири дни.

Когато е 3 години, Лица установява, че дъщеря ѝ има силен глас и започва да я кара да пее. Малката Мария мразела да пее, а когато през 1937 г. родителите ѝ се разделят, тя се връща с майка си и двете си сестри да живее в Атина. Липсата на родителска обич и от двамата ѝ родители оказва голямо влияние върху целия ѝ живот. Егоизмът и безразличието им към нея оставят траен отпечатък.

Нещастна и в любовта

Калас среща предприемача Джовани Батиста Менегини и се влюбва лудо в него. Мечтата ѝ да има щастливо семейство е толкова силна, че е заслепена от това. Бракът им обаче не е щастлив, а благодарение на него, той открадва половината имущество на операната певица.

Другите ѝ връзки далеч не са били по-щастливи. Мария Калас среща гръцкия магнат Аристотел Онасис през 1965 г. по време на бал. Той се влюбва в нея още когато я чува да пее. Двамата заживяват в Париж и се отдават на бохемски живот, но скоро след това той губи интерес към нея, започва да я обижда пред общи познати и да се държи неуважително. Калас забременява през 1966 г., но Онасис не иска детето и тя прави аборт, за което съжалява през целия си живот и така и не успява да стане майка до смъртта си. След това двамата се развеждат.

Две години по-късно Аристотел се жени за бившата първа дама на САЩ Джаки Кенеди, а Мария научава от пресата за това. Месец след сватбата той се връща при нея и се моли да го приеме обратно, обяснявайки, че бракът с Джаки е просто добра сделка. Калас го приема обратно, въпреки че все още не е разведен. Той обмисля тази стъпка, когато се случва най-лошото – синът му Александър умира в самолетна катастрофа на 24 години. Онасис губи всякакво желание за живот, а Мария се връща към кариерата си и попада в обятията на друг мъж.

Последните си години живее в изолация

След смъртта на Аристотел Онасис, Мария Калас прекарва последните си години в изолация и самота в апартамента си в Париж. Тя си отива от този свят на 16 септември 1997 г. на 53 години. Певицата е кремирана, а две години по късно прахта ѝ е разпръсната край бреговете на Гърция по нейно желание.

Въпреки безбройните успехи в кариерата си, животът на една от най-големите оперни певици е изпълнен с толкова трагедии и самота…

Прочетете още:

Безумната любов на Аристотел Онасис и Мария Калас

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Агата Кристи

Агата Кристи – живот като на кино

синелибри

10 заглавия на „Синелибри“ – вижте част от филмите на фестивала