in

Огретен от карфиол

Огретен карфиол

Карфиолът е вкусен и полезен. Богат е на витамини C, B1 и B2, както и на фибри. Освен това дава на организма ценни антиоксиданти. Този вкусен зеленчук съдържа и голямо количество витамин K, полезен е за костите и сърдечно-съдовата система.

Карфиолът може да се приготвя по най-различни начини и повечето ястия с карфиол наистина са много вкусни. Така нареченото „цветно зеле“ може да се използва за приготвянето на веган „стекове“, супи, салати, гарнитури и много други.

Огретенът от карфиол е ястие, което се приготвя много лесно и бързо и е подходящо за цялото семейство.

Необходими продукти:

  • 2 глави карфиол
  • 2 ч. мляко
  • 2 с.л. брашно
  • 2 ч.л. чесън на прах
  • 2 ч.л. черен пипер
  • 150 грама крема сирене
  • 1 ч. настърган пармезан
  • 1 ч. галета
  • 2 с.л. магданоз
  • 1 с.л. зехтин
  • сол

Начин на приготвяне:

Измийте карфиола и го нарежете на розички.

Сложете вода в голяма тенджера и пригответе решетка за готвене на пара.

Когато водата заври, сложете карфиола в решетката и гответе 6-7 минути на пара, за да омекне.

Сложете чаша и половина мляко на котлона, за да заври. В останалата половин чаша мляко разтворете брашното. Добавете тази смес към горещото мляко.

Оставете сместа да се сгъсти, като разбърквате непрестанно.

Намалете силата на котлона и добавете чесъна на прах и черния пипер.

Накрая добавете крема сиренето и ¾ от пармезана.

Сложете карфиола в тавичка и го залейте с тази смес.

Комбинирайте галетата, зехтина, малко сол, магданоза и останалия пармезан и поръсете огретена.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 20-25 минути.

Вижте още:

Крем супа от карфиол с кашу и чипс от кейл

  • Обичате ли карфиол?

    Карфиол
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Pizza Margherita

Вкусната история на пицата

Да обичаш Напоолеон

„Да обичаш Наполеон“ – какво не знаем за френския император