in

ЯдосанЯдосан ЕхаЕха ОМГОМГ СмяхСмях ПлачиПлачи ЛюбовЛюбов СладкоСладко

Наддаване за имот – новата мода при брокерите

Случвало ли ви се е скоро да отидете на оглед на имот в София, за който е обявена първоначална цена и трябва вие да предложите ваша цена? Ако все още не сте попадали в подобна ситуация, то последният ви оглед вероятно е бил преди известно време или просто сте имали късмет.

Новият тренд сред брокерските агенции в София е наддаване за даден имот от страна на купувачите. Скоро подобно нещо се случи и на мен и реших да разкажа за това. В рамките на месец харесах два имота за оглед в кварталите Гео Милев и Лагера и сценарият беше един и същ, разликата беше в подхода на брокерите. Едните се държаха като агресивни търговци към купувачите, другите бяха доста любезни и оставяха решението в ръцете на клиента, без да се опитват да налагат мнение и да го пресират. Толкова за отношението, всяка компания има различни търговски практики, въпрос на личен избор.

Това, което ми направи силно впечатление е, че в обявите никъде не се споменава, че ако харесам имота, ще трябва да участвам в наддаване за него. Искам да отворя една скоба, че не всички брокерски агенции в София работят по този начин. Просто аз имах „късмета“ да харесам два апартамента, които се предлагаха от агенции, работещи на този принцип.

Всички огледи се правят в един ден през 15 минути в рамките на един или два часа, в зависимост от броя на клиентите, които се интересуват от имота. В повечето случаи хората, пожелали да видят даден апартамент, се засичат преди или след огледа, което не е случайност. Така брокерите създават усещането за голям интерес към имота и това кара хората да взимат по-бързо решение за покупка.

Но това не е всичко. След огледа, брокерът казва, че обявената в сайта цена е първоначална и ако искате да купите този имот, трябва да предложите своя цена, която да не бъде по-малка от обявената. Така те събират оферти от всички заинтересовани лица и ги предлагат на продавача, след което той взима решение на кого да продаде своя имот. Клиентите, които са дали капаро (което обикновено е 2000 лв.), но не са избрани от продавача, получават капарото си обратно.

При някои брокерски агенции не давате предварително капаро и имате право само веднъж да предложите цена и ако някой друг е дал по-висока от вашата, не можете да я надскочите. При други обаче, можете да наддавате колкото поискате. Така попадате в ситуация, в която ако харесате много един имот, трябва да платите за него по-висока цена или рискувате да не стигнете до сделка.

Ако ви предстои да купувате имот и не харесвате подобна практика, хубаво е още преди огледа да попитате брокера дали това е окончателната цена на имота. Особено ако цената на квадратен метър на даден имот ви се струва по-ниска спрямо пазарните цени на подобен тип имоти.

Loading

  • Харесва ли ви подобна практика?

    Property investment and mortgage financial concept.
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

6 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Най-честите грешки, които допускаме в кухнята

Цветелина Николова: Мечтая България да стане част от картата на световния винен туризъм