in

ЛюбовЛюбов

Цветелина Николова: Мечтая България да стане част от картата на световния винен туризъм

За да си успешен в бизнеса, е добре да минеш през повечето нива в компанията

Цветелина Николова е управляващ директор на „Катаржина Естейт“. Завършила е бакалавър по политология на френски език и магистър по МИО в УНСС. Притежава две дипломи от престижния международен институт OIV (International Organization of Vine and Wine).

Разговаряхме с нея за страстта и любовта ѝ към виното, трудния път към успеха, развитието на винения туризъм у нас и работата в условия на пандемия, любимите ѝ дестинации, хобита и рецепти. 

 

Здравейте, Цветелина. Благодаря Ви, че приехте поканата за това интервю. Кога се появи интересът Ви към винарския бизнес и от колко време работите в тази сфера?

Интересът ми към винарския бизнес се появи спонтанно и по-скоро случайно. Бях на работа в друга компания, когато мой познат ми предложи да се явя на интервю за работа в Катаржина Естейт. Така започна моя път в сферата на виното, а постепенно се появи и интересът към винопроизводството и всичко свързано с винения свят. И така вече 19 години. Когато усетих, че все повече се увличам и любопитството ми се засилва, разбрах, че искам да се развивам в тази сфера и са ми необходими професионални знания. Така спонтанно дойде и решението ми да започна своето обучение в OIV. Когато ме приеха там и по време на обучението ми, вече със сигурност разбрах, че това е моето призвание, работа и начин на живот. Мога да кажа, че любовта ми с винения бизнес беше любов от пръв поглед, която продължава и до днес.

Какви качества трябва да притежава един млад човек, за да се развие рано в кариерата си, като Вас? 

Най-важно е да усети себе си, какви интереси има и да избере и завърши такова образование, което му е по сърце. От моя опит съм разбрала, че за да си успешен и да си в детайлите на работата си, е добре да минеш през повечето нива и длъжности в компанията. Това ще даде увереност и знание, какво се случва и какъв е цялостният механизъм на работа във фирмата. Така човек ще може да взима правилните решения и бъде убедителен в лидерските си способности. Младите хора трябва да следват мечтите си, да са любознателни и непрекъснато да наблюдават, защото днешният свят е изключително динамичен. Да са запознати с новите технологии и да учат всеки ден. Трябва да имат търпението да израстнат като мениджъри, защото опитът и последователността са безценни и се завоюват с много труд и всеотдайност.

Каква е цената на успеха?

Всеки човек плаща цена за успехите, които постига. А тази цена е доста висока. В началото на моя път като директор на компанията трябваше да жертвам времето, което прекарвам с приятели, семейство, както и голяма част от хобитата ми. Често се чувствах виновна пред себе си и тях заради този факт. Но с течение на времето започнах да научавам тайните за успеха и баланса в живота, добих повече увереност и с днешна дата, вече знам как да подредя програмата си и съм удовлетворена от постигнатото. Всичко е въпрос на опит.

Как се отрази пандемията на бизнеса и трудно ли се работи в такива условия?

Аз твърдо вярвам, че силните компании се развиват в криза. Тази ковид ситуация и всички ограничения, които бяха наложени на повечето бизнеси, неминуемо дадоха своето отражение и на нас като винопроизводители. Независимо от всички тези затруднения, смея да твърдя, че се справяме добре, благодарение на адекватните мерки, които взехме в планирането, маркетинга и продажбите. Имаме самочувствието да заявим, че въпреки ковид кризата, успяхме да създадем една наша мечта – място където да се срещаме директно с нашите клиенти – La Maison de Katarzyna, прекрасен винен бар в сърцето на София.

Как оценявате винената култура на българина?

Щастлива съм, че в момента винената култура в България е на добро ниво. Българинът все повече се образова как и какво вино да пие. Самите ние, още от стартирането на избата, непрекъснато провеждаме обучения на тема вино. Имам наблюдение, че голяма част от любителите на чужди вина, които пътуваха много преди ковид кризата, се преориентираха по време на пандемията и преоткриха вината, произведени в България. Този факт много ме радва.

Набира ли популярност виненият туризъм у нас?

Виненият туризъм се разви много през годините, но все още е на ниво, което е далеч от това, което се очаква. Аз имам една мечта – България да стане част от картата на световния винен туризъм, защото ние имаме какво да покажем – прекрасни вина, хубава храна, красива природа, богата история. Съвсем скоро ние ще представим старта на новия ни проект, който ще изведе страната ни на по-високо ниво за винен туризъм. Целта ни е да работим усилено за подобряване имиджа на България както във винопроизводството, така и във винения туризъм.

Кое е Вашето любимо вино?

Моето любимо вино в момента е Katarzyna Rose Magnum- елегантно вино със свеж плодов аромат, чудесно е за лятото – вкъщи, на морето, на някоя лодка, свързано е с много емоции и добри приятели.

Какво Ви вдъхновява?

Освен моята дъщеря, която е неизчерпаем извор на приятни изненади, вдъхновение получавам от комуникацията ми с много и различни хора от цял свят. Пътешествията по света ми дават безброй идеи, ползотворна енергия и познания, защото те почти винаги са свързани с винена тема. В моята програма обикновено са включени посещения на интересни изби и хотели от цял свят, от които черпя интересни идеи, които мога да осъществя тук. Вдъхновява ме добрият пример, как да направим така, че България и българското вино да заемат достойно място в света.

Кое е Вашето най-голямо постижение?

Моето най-голямо постижение, след като родих дъщеря ми, е приемането ми в престижния международен институт OIV ( International Organization of Vine and Wine), Франция, където завърших с две дипломи:

  • „Мениджмънт в сектора на винопроизводство и лозарство“ от университета СупАгро ( Монпелие, Франция)
  • „Магистър на науките по Винен мениджмънт“ от OIV (Франция)

Това ме промени страшно много, даде ми сила, енергия и вяра в себе си, отвори пред мен големи хоризонти за професионалното ми израстване в света на виното, разбрах „как работи света“.

Вие пътувате често. Коя е Вашата любима дестинация, място, на което обичате да се връщате често?

Любимата ми дестинация е Франция, защото първо съм франкофон, а също така Франция е държавата „майка на виното“. Това, което ме привлича в тази дестинация е, че има четири много красиви сезона, подходящи за туризъм, ски, морски пътешествия. Във Франция мога да се насладя на хубава храна и прекрасни вина. Париж е столица на модата, освен това Франция може да те изненада и с красиви преживявания във всеки един сезон от годината.

Как прекарвате свободното си време? Имате ли хоби? Какво е то?

Обичам да прекарвам време с моето семейство и с приятелите ми, да споделяме вълнуващи пътешествия и да откриваме нови и красиви места по света с вкусна храна. Харесваме ските и различни морски спортове.

Обичате ли да готвите? Коя е Вашата любима рецепта?

Не готвя много….защото тази роля почти изцяло е поел съпругът ми, той е голям гастроном и често ни изненадва с невероятни ястия от интернационалната и българска кухня. Все пак, ще ви призная, че напоследък, в резултат на пандемията често хапваме у дома. Така аз започнах да се увличам в готвенето. Моя любима рецепта е шоколадов мус (Mousse au chocolat), който приготвям с голямо удоволствие, а и всички у дома го харесват много.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

6 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Наддаване за имот – новата мода при брокерите

7 храни срещу висок холестерол