in

„Момиче на война“ – история за децата войници

Момиче на война

„Момиче на война“ е дебютният роман на американската глуха писателка с хърватски корени Сара Нович. Книгата печели през 2016 г. наградата „Алекс“. Страниците, които се прелистват на един дъх, разказват историята на десетгодишната Ана Юрич – дете от обикновено хърватско семейство, което живее с майка си, баща си и болната си малка сестра.

Детството ѝ минава в безгрижни приключения и обиколки с колело из Загреб, заедно с най-добрият ѝ приятел. Всичко се променя, когато започва войната в Югославия. На връщане от Сараево, където се налага да оставят по-малката ѝ сестра поради влошаващото ѝ се състояние, Ана и родителите ѝ се натъкват на четническа барикада. След като разбират, че са хървати, сърбите ги разстрелват един по един заедно с друга група задържани, но момичето успява да се спаси като пада в масовия гроб с тялото на баща си.

След като всичко утихва, тя тръгва по пътя и стига до окупирано хърватско селце, където бива приета в дома на бедна жена и синът ѝ, който е само с няколко години по-голям от Ана. Последният е член на местната съпротива и не след дълго момичето се включва активно в организацията, докато след един злополучен ден тя не споделя, че е от Загреб и домакинята ѝ не я изпраща вкъщи. Там кръстниците ѝ правят всичко възможно, за да я изпратят при сестра ѝ, която е на лечение в Америка и бива осиновена от американско семейство. Задачата обаче не се оказва никак лесна, но въпреки пречките, тя успява да стигне отвъд Океана, където започва новият ѝ живот.

Пътуване към миналото

Години по-късно тя е поканена да разкаже за спомените си от войната пред членове на ООН. Това отключва в нея желанието да се върне в Хърватия, за да издири най-добрия си приятел от детството и своите кръстници, както и да се опита да намери лобното място на родителите си.

Пътуване към миналото, изпълнено с много болезнени спомени, открития и дилеми, което води до осъзнаване на много дълбоки истини за войната и времето след нея – когато трябва да живееш с мисълта за разбитите животи на близките си. Една история за скръб и изгнание, памет и идентичност и за спасяващата сила на любовта.

Засегната е и друга тема. Босненско-хърватският конфликт потапя Ана в бруталния свят на геноцид и децата войници. Какво може да накара едно добро момиче да грабне оръжие? Можеш ли да намериш себе си, след като си изгубил връзка с корените си?

Книгата „Момиче на война“ е и за срещата с децата на войната и тяхната история.

За автора

Сара Нович, родена през 1987 година, е американска писателка, преводачка и преподавателка по творческо писане. Активист за правата на глухите и пише за трудностите, пред които е изправена като глуха писателка. Освен че публикува свои собствени литературни произведения, тя превежда стихотворения на босненския писател Изет Сарайлич.

Нович е завършила магистърска програма в Колумбийския университет, където е учила художествена литература и художествен превод. Тя е редактор в списание Blunderbuss и е основател на блога за правата на глухите Redeafined. Работи и като асистент по творческо писане в университета в Стоктон.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Салата октопод

Средиземноморска салата с октопод

Полиняно а Маре

Полиняно а Маре – перлата на Пулия