in

„Момиче на война“ – история за децата войници

Момиче на война

„Момиче на война“ е дебютният роман на американската глуха писателка с хърватски корени Сара Нович. Книгата печели през 2016 г. наградата „Алекс“. Страниците, които се прелистват на един дъх, разказват историята на десетгодишната Ана Юрич – дете от обикновено хърватско семейство, което живее с майка си, баща си и болната си малка сестра.

Детството ѝ минава в безгрижни приключения и обиколки с колело из Загреб, заедно с най-добрият ѝ приятел. Всичко се променя, когато започва войната в Югославия. На връщане от Сараево, където се налага да оставят по-малката ѝ сестра поради влошаващото ѝ се състояние, Ана и родителите ѝ се натъкват на четническа барикада. След като разбират, че са хървати, сърбите ги разстрелват един по един заедно с друга група задържани, но момичето успява да се спаси като пада в масовия гроб с тялото на баща си.

След като всичко утихва, тя тръгва по пътя и стига до окупирано хърватско селце, където бива приета в дома на бедна жена и синът ѝ, който е само с няколко години по-голям от Ана. Последният е член на местната съпротива и не след дълго момичето се включва активно в организацията, докато след един злополучен ден тя не споделя, че е от Загреб и домакинята ѝ не я изпраща вкъщи. Там кръстниците ѝ правят всичко възможно, за да я изпратят при сестра ѝ, която е на лечение в Америка и бива осиновена от американско семейство. Задачата обаче не се оказва никак лесна, но въпреки пречките, тя успява да стигне отвъд Океана, където започва новият ѝ живот.

Пътуване към миналото

Години по-късно тя е поканена да разкаже за спомените си от войната пред членове на ООН. Това отключва в нея желанието да се върне в Хърватия, за да издири най-добрия си приятел от детството и своите кръстници, както и да се опита да намери лобното място на родителите си.

Пътуване към миналото, изпълнено с много болезнени спомени, открития и дилеми, което води до осъзнаване на много дълбоки истини за войната и времето след нея – когато трябва да живееш с мисълта за разбитите животи на близките си. Една история за скръб и изгнание, памет и идентичност и за спасяващата сила на любовта.

Засегната е и друга тема. Босненско-хърватският конфликт потапя Ана в бруталния свят на геноцид и децата войници. Какво може да накара едно добро момиче да грабне оръжие? Можеш ли да намериш себе си, след като си изгубил връзка с корените си?

Книгата „Момиче на война“ е и за срещата с децата на войната и тяхната история.

За автора

Сара Нович, родена през 1987 година, е американска писателка, преводачка и преподавателка по творческо писане. Активист за правата на глухите и пише за трудностите, пред които е изправена като глуха писателка. Освен че публикува свои собствени литературни произведения, тя превежда стихотворения на босненския писател Изет Сарайлич.

Нович е завършила магистърска програма в Колумбийския университет, където е учила художествена литература и художествен превод. Тя е редактор в списание Blunderbuss и е основател на блога за правата на глухите Redeafined. Работи и като асистент по творческо писане в университета в Стоктон.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Салата октопод

Средиземноморска салата с октопод

Полиняно а Маре

Полиняно а Маре – перлата на Пулия