in

Многопластови истории за обикновени хора – когато животът сломява, но и най-неочаквано дава шанс

Дългоочакваното продължение на отличения с „Пулицър“ роман „Олив Китридж“ вече е факт и у нас. След големия успех на първата книга, която HBO претвори в минисериал, отличен с осем награди „Еми“, новият роман на Елизабет Страут отново прави разтърсваща дисекция на човешката природа, и то по същия завладяващ начин – с мъдрост и остроумие, с тъга, но и с надежда. Превеждайки ни през сложния лабиринт на човешката душа, американската писателка ни връща в измисленото крайбрежно градче Кросби, щата Мейн. Свързващата нишка и между новите тринайсет истории в „Олив Китридж отново“ е пенсионираната учителка по математика, като в някои от тях тя е главно действащо лице, а в други се появява съвсем за кратко.

Макар че първият роман за незабравимата и противоречива героиня – колкото безцеремонна и язвителна, толкова и състрадателна и уязвима, покори милиони читателски сърца, Страут споделя, че не е имала намерение да пише продължение. Олив обаче буквално я принудила да го направи. „Мислех, че съм приключила с нея и тя с мен – разказва писателката. – Но преди няколко години бях в Осло и докато седях в едно кафене, преглеждайки имейлите си, изведнъж Олив просто се появи пред очите ми. Беше по-възрастна, слезе от колата, подпирайки се на бастуна си, и се запъти към кафенето, за да закусва. Толкова ясно я видях, че просто не можех да я пренебрегна – точно както първия път. Помислих си: „Трябва да запиша това“. Така се появи една от историите в книгата. Бях поразена и честно казано, доста стресната от внезапната поява на Олив“.

Действието във втората книга се развива непосредствено след това в първата, но новите истории са умело поднесени така, че прочитането на предишните да не е задължително. Олив вече е в залеза на живота си и именно през неизбежната й равносметка Страут пречупва общовалидни истини за загубата, вината, самотата, скръбта и смъртта, но и за приятелството, подкрепата, прошката и обичта независимо от всичко. С фин психологизъм и изключителна емпатия авторката изгражда персонажи, толкова автентични и комплексни, че всеки от тях заслужава отделен роман. Умението й да пише измамно просто за дълбочината на човешките драми е изумително.

Тези семпли наглед, но всъщност многопластови истории за обикновени хора с необикновена издръжливост събират в себе си цялата почуда и тревога от живота. Почти болезнено въздействащи, но в крайна сметка жизнеутвърждаващи, те отново и отново питат възможно ли е изобщо да опознаем истински себе си и другите. Пораждат размисли за това, какво ни формира, какво ни свързва и какво ни разделя. Разкриват как животът ни сломява и ни прави своя жертва, но и как най-неочаквано ни предоставя шанс за спасение и изкупление. И напомнят, че понякога е достатъчно просто да не сме нещастни и напук на всичко да сме благодарни колко прекрасен е светът.

Повече за авторката:

Елизабет Страут е американска писателка, родена в Портланд, Мейн. Завършва английска литература и право. Авторка е на девет романа, спечелили овациите на литературните критици и читателите и превърнали се в световни бестселъри. През 2009-а е удостоена с „Пулицър“ за своята книга „Олив Китридж“ – част от каталога на издателство „Кръг“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Рецепта за бисквити с моркови и кокос

Щастието като крайна дестинация? Да, с цели всеки ден и никога на всяка цена