in

Митове и легенди за косата ни: истината е съвсем различна!

косата

Живеем в интересни времена, в които можем да взимаме информирани решения. Ето, преди няколко седмици, когато реших да си сменя прическата, изчетох сигурно стотина статии от всевъзможни европейски модни корифеи, за да се уверя, че късата коса ще бъде абсолютен хит през 2022-а и да вляза стремително във фризьорския салон!

Като страничен ефект от цялото това мое заравяне в купища информация относно прически, тенденции, коси, успях някак неусетно да науча и истината, обоснавана дори научно, за някои отколешни легенди. Нали знаете – колкото логиката и емпиричните доказателства да сочат друго, свикнем ли веднъж с някакъв „мит“ относно външния ни вид, да се разделим с него става адски трудно!

Но да опитаме все пак…

Мит 1: Косата расте повече, ако подрязваме редовно връхчетата

косата

Ще започна с невярното твърдение, че ако редовно подрязваме връхчетата на косата ни, тя ще расте по-бързо. Нищо подобно, убедени са специалистите, които наистина разбират от коси. Растежът се осъществява при самия корен, няма нищо общо с изтощените ни връхчета, а една подстрижка може само да накара косата ни да изглежда по-здрава и витална. Но не и да стимулира нейния растеж!

Мит 2: Не е полезно да миете косата си всеки ден

косата

Друга легенда: крайно нездравословно е да миете косата си всеки ден, това дори води до внезапен косопад. Да, ама не, както казваше легендарният журналист Петко Бочаров. Това дали ще миете косата си всеки ден зависи само и единствено от нейното състояние и вашите предпочитания, и по никакъв начин не е свързано с косопада.

Мит 3: Не трябва да отскубвате първия бял косъм

косата

Особено любимо ми е поверието (в един свят, който твърде много се прехласва по невъзможната вечна младост), че в никакъв случай не бива да отскубваш първия бял косъм – защото така тутакси ще ти излязат още! Да, знам, че подобно твърдение звучи налудничаво на пръв прочит, но много жени наистина вярват, че трябва да се отнасят с първите бели косми в косата си като със свещени крави – само и само да не се появят още.

Истината е съвсем различна, както се досещате: белите коси започват да ни напомнят за хода на времето, когато нивото на меланин спадне. И няма никакво значение дали ще изскубнете някой и друг бял косъм – в крайна сметка, те всички са с отделен фоликул и няма как да афектират останалата ви коса.

Мит 4: Мазната коса не се нуждае от балсам

косата

Особено разпространена е и легендата, че мазната коса няма нужда от балсам. Специалистите обаче са напълно убедени, че той е нужен и в този случай – та нали една от неговите основни функции е да възстанови хидратацията, изгубена по време на измиването на косата. Ако тя е мазна, просто си купете подходящия продукт! Никога досега не сме имали такова разнообразие от търговски предложения, така че една разходка до магазина ще реши дилемата.

Мит 5: Трябва да сменяте редовно шампоана си

косата

Признавам си без бой: години наред и аз вярвах твърде наивно и без доказателства в легендата, че винаги трябва да сменяме шампоана си, след като сме го употребявали известно време. Защото косата, видите ли, свиквала с характеристиките му, и той просто спирал да действа адекватно…

Нищо такова, става ясно от мненията на експертите. Ако косата ви продължава да е здрава и хидратирана, не съществува никаква причина да сменяте този очевидно подходящ за вас продукт. В грижите за красотата ни важи и основното правило в живота: никой не бяга от хубавото, нали?

Мит 6: Трябва да сресвате косата си често през деня

косата

И накрая, забравете за онези прословути 100 разресвания на ден, които правели дългата коса уж по-здрава и податлива на прически. Няма нищо лошо да се наслаждавате на гривата си като една истинска Рапунцел, но няма никаква друга причина да губите толкова време пред огледалото…

 

Прочетете още:

13 неща, които трябва да правите след боядисване на косата

Топ 20 на храните за здрава коса и нокти

„Течна коса“- новата тенденция при прическите

Как да се справим със сухата и изтощена коса

Колко често трябва да миете косата си?

8 съвета за красива и здрава коса

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Храни пребиотици

7 храни, богати на пребиотици

Пакистан

Цената на прошката: XXI век, Пакистан