in

Как да се справим със сухата и изтощена коса

Косата е съществена част от визията и една от основните цели на жените е да имат красива и здрава коса. Постигането на добре изглеждаща коса е сложен и дълъг процес. Повечето жени се сблъскват с един и същи проблем: мазни корени и сухи краища. Непрестанната обработка на косата с различни уреди, боядисването и всички външни фактори изтощават косата. За да я възстановите и да се справите със сухотата, най-важното е да бъдете последователни и много търпеливи. Въпреки че има продукти за коса, които обещават магически резултати, този процес има много компоненти и само с продукти нищо няма да постигнете.

Вижте нашите съвети за справяне със сухата и изтощена коса:

1. Балансирано и пълноценно хранене

Много е важно да осъзнаем, че красотата идва отвътре. За да имаме красива коса, кожа, нокти и да изглеждаме добре като цяло, трябва да бъдем здрави и организма ни да получава всички необходими витамини, минерали и хранителни вещества.

За да имате красива коса трябва да се храните пълноценно и да имате балансирана диета. Наблягайте на плодовете и зеленчуците, консумирайте качествено месо, както и млечни продукти. За красива коса, важен е приемът на витамини А,В,C, E, както и желязо и биотин.

Това е първата стъпка от процеса за възстановяване на косата, но имайте предвид, че няма да забележите резултати веднага. Бъдете търпеливи и си създайте здравословни навици, свързани с храненето.

2. Намалете употребата на сешоар, преси и маши

Всяка жена иска да има красиво оформена прическа, но уредите, които сме свикнали да изпозлваме, достигат прекалено висока температура и буквално изгарят косата. Освен това топлинната обработка извлича цялата влага от косата, което я прави суха. За да възстановите косата си и да я направите по-жизнена и здрава, спрете да изпозлвате преси и маши. Ограничете използването на сешоар до минимум и избирайте по-щадящи методи за оформяне на косата. Най-добрият вариант е да оставяте косата си да изсъхва естествено след миене.

Относно оформянето, напоследък методът за къдрене на косата с колан от халат стана много популярен. Този начин на къдрене е щадящ към косата, а резултатът е доста добър.

3. Подходящи продукти 

Само използването на добри продукти няма да подейства, без останалите компоненти, но изборът на подходящи за вашата коса и същевременно качествени продукти, е от изключителна важност.

За да изберете подходящите продукти, първо трябва да установите какъв е типът на косата ви. Ако например косата ви е суха, а използвате продукти за мазна, резултатите няма да бъдат никак добри.

След това е важно да проверите състава на продуктите. Придържайте се към продукти с естествени съставки, избягвайте такива с парабени, сулфати и прекалено много изкуствени аромати.

Следвайте всички стъпки в грижата за косата. Задължително използвайте маска, за да подхранвате косата след измиване. Всяко миене трябва да завършва с нанасянето на балсам, за да „затворите“ косъма и косата ви да бъде защитена от външните влияния. Ако имате много суха коса, можете да използвате и балсами без измиване, които осигуряват по-дълга хидратация.

4. Правете си домашни маски 

Колкото и скъп и качествен да е един продукт, няма нищо по-добро от естествените съставки и натуралните продукти. Има хиляди видове домашни маски, които можете да опитате. Повечето съдържат продукти, които така или иначе имате в кухнята, което прави използването на домашно приготвена маска още по-лесно. Някои от най-често срещаните продукти в домашните маски за коса са яйца, мед, явокадо, мляко, зехтин, кокосово масло, бира и много други.

Нанасянето на такава маска веднъж седмично е напълно достатъчно, а косата ви ще бъде много подхранена след това.

5. Използвайте масла 

Повечето жени се притесняват от нанасянето на различни масла върху косата, защото мислят, че косата им ще започне да се омазнява по-бързо. Естествено, ако нанасяте маслото след измиването на косата, тя ще бъде мазна, но ако го нанасяте преди къпане и след това измивате косата добре, няма да имате никакви проблеми.

Маслата подхранват косата и успешно се справят с неприятната сухота. Можете да използвате кокосово масло, рициново масло, бадемово и други.

Важно е обаче да не прекалявате, защото някои от тях са доста силни и може да имат обратен ефект.

Нанасянето на масло върху цялата коса веднъж седмично е достатъчно, а през останалото време използвайте подхранващите продукти, които обикновено използвате.

 

Loading

  • Нанасяте ли някакво масло на косата си?

    • Кокосово
    • Бадемово
    • Рициново
    • Зехтин

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Измамният живот на възрастните

Снимка: Pixabay

Как да привличате работодатели с профила си в LinkedIn