in

Миксът на Скорсезе в „Убийците на цветната луна“: досиета на ФБР, фотографии от местопрестъпления, брутални разкази

Гигантът в индустрията Мартин Скорсезе за първи път събира легендарните Леонардо ди Каприо и Робърт де Ниро в свой пълнометражен проект на голям екран – „Убийците на цветната луна“. На книжния пазар в ново издание и с обновена филмова корица излиза книгата на Дейвид Гран, вдъхновила Скорсезе – „Убийците от Оклахома и раждането на ФБР“. Бруталната историческа драма светът ще види на 20 октомври. У нас предпремиерната прожекция е в кино „Люмиер“ на 14 октомври.

На 24 май 1921 година Моли Бъркхарт от град Грей Хорс в резервата на осейджите в Оклахома започва да се опасява, че нещо се е случило с една от трите й сестри – Ана Браун. А скоро идва и новината, че още един осейдж, Чарлз Уайтхорн, е изчезнал седмица преди нея. Телата и на двамата са открити малко по-късно, а убийства им дават началото на един от най-травматичните периоди в американската история, а именно избиването на индианците осейджи в техния резерват през 20-те години на миналия век, когато петролният бум сблъсква техните интереси с тези на едрия бизнес и организираната престъпност.

Във времена на алчност и беззаконие, когато цивилизацията все още не е преобразила напълно Дивия запад, а стремежът за бързи пари тласка находчиви авантюристи към богатата на петрол прерия, един мъж с качествата на класически уестърн герой се изправя сам срещу корупцията, омразата и организираната престъпност. Неговото разследване през 20-те години на XX век проправя пътя към възхода на ФБР, но също така спасява може би стотици коренни американци, които са били набелязани за отстраняване.

Базирана на хиляди стра­ници от досиета на ФБР, секретни показания пред съдебни заседатели, съдебни стенограми, данни от информатори, лична кореспонденция и устни разкази, фотографии от местопрестъпления и още много други цензурирани и нецензурирани източници, „Убийците на цветната луна“ от Дейвид Гран е обляна в кръв паметна епопея за унищожаването на един народ, в която гласът на кръвта „вика от земята“. А истината успява да възтържествува из покритите с дъбрава хълмове и обширни прерии на територията на индианци­те осейджи от Оклахома.

Ето и пълен трейлър лентата:

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.9k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Да бъдеш Назъм Хикмет, да се влюбиш в Блага Димитрова

„Нация на влюбените“ по Светлана Алексиевич: Многогласието на писателката през визьора на театъра