in

Мария Кюри – от прислужница до спасител във войната

мария кюри
Снимка: Уикипедия

Мария Склодовска, по-известна като Мари Кюри, се ражда във Варшава на 7 ноември 1867 година. Тя израства в учителско семейство с пет деца, където науката е на почит от поколения.

Работи като прислужница, оцелява само с хляб и чай

Въпреки, че е най-добрият ученик в гимназията, не може да запише висше образование във Варшава, защото живее във време, в което единствено мъжете са можели да го направят. Няколко години Мария работи като частна учителка и прислужница, като в свободното си време се занимава с физика, химия и математика. Чак през 1891 година успява да задели пари и заминава за Париж, където се записва да учи в Сорбоната. Малкото средства, които има обаче стигат за обучението и наема, а за храна почти не остават. Мария често боледува, защото оцелява само с хляб, масло и чай.

Брак и наука

Жени се за френския физик Пиер Кюри. Двамата са отдадени един на друг и на науката. Мария започва да провежда собствени експерименти с уран и открива, че лъчите, които излъчва са постоянни без значение от състоянието и формата на урана. Публикува теория, в която твърди, че лъчите идват от атомната структура, кръщава революционната идея радиоактивност, като с това дава начало на нова сфера във физиката.

През 1902 Кюри, оповестява, че е открила нов елемент – радий и го доказва, като показва дециграм от него. През следващата година става първата жена, получила Нобелова награда по физика.

Загуба и успехи

През 1906 година Мария губи съпруга си Пиер. Той е премазан от коне, след като се подхлъзва и пада под бързо движеща се карета. Въпреки загубата и огромното страдание, Кюри приема учителска позиция в Сорбоната, ставайки първата жена професор в историята на университета.

5 години по-късно за втори път печели Нобелова награда, но този път за химия, за откритието ѝ на радия и плутония. Става първият учен, получил две Нобелови награди.

Войната

По време на Първата световна война Кюри посвещава времето, усилията и ресурсите си, за да помага на ранените. Създава мобилни рентгенови машини, които се използват на бойното поле и по този начин спасява много животи.

Фаталната радиация

За съжаление, като пионер в сферата на радиоактивността, тя не знае, че радиацията може да бъде фатална. След всичките години, в които незащитена работи с радиоактивни материали, започва да губи силите си. През 1934 година отива в санаториум, с надеждата да си почине и да възвърне силите си.

Умира на 4 юли 1934 година от апластична анемия. Рядко заболяване, при което костният мозък не произвежда достатъчно кръвни клетки, което получава от излагането си на радиация.

Прочетете още:

5 любопитни неща за Мария Кюри – първата жена, носител на Нобелова награда

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Оливие Бурдо

Оливие Бурдо: Провалях се 35 години, бягах от всичко, писането ме спаси

ален делон

Легендата Ален Делон на 87: Най-добре правя три неща – работата си, простотии и деца