in

ЕхаЕха

Легендата Ален Делон на 87: Най-добре правя три неща – работата си, простотии и деца

ален делон
Снимка: alaindelon_fan/instagram

Ален Фабиан Морис Марсел Делон е френски киноактьор, режисьор, сценарист и продуцент. Името му е анаграма на „le don“ (дарбата) и затова често се смята, че е псевдоним. Но всъщност това е рождената му фамилия. Определян е като един от секс символите на 60-те. Роден е в град Со, буржоазно предградие на Париж, Франция на 8 ноември 1935 г.

Успехът

Делон влиза в киното чрез своя любовница – актрисата Брижит Обер, най-известна с ролята си в „Да заловиш крадец“ на Хичкок. През 1957 г. той изиграва пилотната си роля на Жо във филма „Quand la femme s’en mêle“. Малко след това един от големите холивудски продуценти тогава – Хенри Уилсън, забелязва Делон и му предлага кариера в Холивуд, но актьорът отказва. Коментарът му ясно показва огромното самочувствие, което има още тогава: „Отказах, защото не ми се напускаше Франция. Пък и бях убеден, че рано или късно Холивуд отново ще ме моли да отида“.

Първото му голямо участие с главна роля е в „Ярко слънце“ (1960) – адаптация по същия роман на Патриша Хайсмит, по който в наши дни беше направен „Талантливият мистър Рипли“ с Мат Деймън.

Жените в живота му

През 1962 г. певицата Криста Пефген ражда син и започва да твърди, че ба­щата е Ален Делон. Той обаче никога не признава официално бащинството. Две години по-късно се жени за Натали Бартелеми, от която има син – Антони. През 1969 г. се развеждат. По-късно се жени за Франсин Канова, която дебютира в киното край него в може би най-незабравимия му филм – „Самурай“ (1967). След него актьорът вече се радва на изключителна популярност и фенове.

Магнетичната красота, която притежава го прави харесван не само от жени, но и от доста филмови продуценти. И то не само във Франция, а и в Италия – където се снима заедно с Бърт Ланкастър в „Гепардът“ на митичния Лукино Висконти.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alain Delon (@alaindelon_fan)

Обрат

Постепенно през 60-­те актьорът се превръща в една от най-големите звезди на френското кино, като с удоволствие се наслаждава на известността си.

Неочаквано, година след „Самурай“ се случва ужасяваща трагедия, която оставя траен белег в живота на Делон. На сметище край Париж е открит трупът на личния му бодигард-Стефан Маркович, прос­трелян в главата. Намерени са писма на Маркович, в които той твърди, че животът му е в опасност, и ако нещо се случи с него, виновни ще са Ален Делон и Франсоа Маркантони. Участие на актьора в убийството обаче не се открива.

След тази случка както кариерата, така и личният му живот тръгват стремглаво надолу. През 70-те Делон окончателно се отдава на разврат. Той се откъсва от света, а кинокариерата му през последните 25 години е пагубна.

Въпреки това, именно в този период той става носител на наградата „Сезар“ за най-добра мъжка роля във филма „Нашата история“ (1984). През 1989 г. сключва брак с холандската манекенка Розали ван Бреемен и е с нея почти 15 години. Имат две деца – Анушка и Ален-Фабиан.

Бизнесменът

Делон обяви решението си да се откаже от актьорството през 1997 г., въпреки че все още от време на време приема роли. До началото на 2010 г. се е снимал общо в 88 филма и сериали, режисьор е на 3, сценарист на 10 и продуцент на 23.

През последните години Ален Делон се проявява като много добър бизнесмен. Под неговата търговска марка „AD“ се произвеждат много стоки – парфюми, цигари, ръчни часовници, дрехи, очила и канцеларски материали.

Придобива швейцарско гражданство през 1999 г.

Цитати

Ето и някои от неговите незабравими цитати:

„Аз самият имам прекалено много недостатъци, за да се тревожа за чуждите“.

„Мисля, че щастливият човек е онзи, който е сбъднал мечтите си“.

„Жените са чудо на природата. Невъзможно е да ги разбереш, още по-невъзможно е да си обясниш същността им. Тях можеш само да ги обичаш и да им се възхищаваш“.

„Най-добре правя три неща – работата си, простотии и деца“.

„Обичам да ме обичат така, както аз се обичам“.

„Няма нищо по-хубаво от жена, която прилича на жена“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

мария кюри

Мария Кюри – от прислужница до спасител във войната

червено червило

Как да носим червено червило