in

Манастирът „Св. Георги Победоносец“ – изцеление с растящ камък и лековита вода

Снимка: Личен архив
Снимка: Личен архив

Манастирите са предназначени за усамотение, но днес те привличат посетители, за които това е повод за разходка до свети места. Край Горни Богров, в непосредствена близост до София, се намира манастирът “Св. Георги Победоносец”, построен върху късче земя, което назад във вековете винаги е имало специална функция. Той е малък, но славата му напоследък започва да расте: най-вече заради чудодейния растящ камък и лековитата вода, които помагат за изцеление.

Снимка: Личен архив
Снимка: Личен архив

Под пластовете на времето

Някога в района е имало праисторическо селище, което според археолози се е наричало Обреща, датиращо около 3 хил. години пр. н. е. Твърди се, че на мястото на сегашния манастир е имало тракийско светилище, а после и римско. Легенди свидетелстват, че по време на Второто българско царство тук се е издигал голям манастирски храм, посветен на Възнесение Господне, затова и в селото се била запазила традицията точно на това място на Спасовден да се прави курбан за здраве. Обителта е разрушавана многократно по време на турското робство, но местните хора пак я съграждали.

Снимка: Личен архив
Снимка: Личен архив

Два камъка от Божи гроб

Преданията разказват, че в началото на XIII век рицари кръстоносци донесли със себе си два необикновени камъка от хълма, на който е разпънат Исус Христос. Оставили ги тук, за да носят благодат на вярващите. Камъкът в Горни Богров станал оброчен, посветен на Св. Георги, а впоследствие бил вграден зад олтара на новата църква, точно зад светия престол. Върху него са издълбани 4 реда кръстове, предполага се, в знак на почит към четиримата евангелисти – Матей, Марк, Лука и Йоан. Хората свидетелстват, че с времето той расте и дори са правили замервания, за да го установят. Другият камък, който е по-малък, се намира край близкото село Яна и е оброк, посветен на св. Никола. Говори се, че някой го бил взел за градеж, но сурово наказание сполетяло семейството. Човекът се разкаял и върнал камъка, където преди това е стоял.

Днес чудодейният камък зад олтара помага на хора, които търсят лек или искат да се сдобият с рожба, както и в случаи, когато не могат да решат голям свой проблем. Отец Антим, комуто е поверено да се грижи за тази обител, допира дреха до камъка и казва молитва до Господ. Според поверието помощ се дава само на онзи, който с вяра и чисто сърце в труден момент търси подкрепа свише.

Снимка: Личен архив
Снимка: Личен архив

Аязмо

Новост от последните 10-ина години е аязмото. През 2004 г. живееща тук послушница имала съновидение, че в двора има лековита вода. Отец Антим се допитал до познат специалист, решили да направят сондаж и от земята бликнала вода със странен вкус и мирис на сяра. Изследванията показали, че е годна за употреба, но в много малки количества. Твърди се, че помага при кожни проблеми и заболявания на бъбреците.

Има и друг необясним случай. Малко след като отец Антим поема занемарения дотогава манастир, попаднал на стар кожен елек и го дарил. Не след дълго в обновената църква идва българка, която работи в Гърция. Донесла ново елече и разказала, че на сън й се явил Свети Георги, който й заръчал да купи точно него и да го донесе тук. Днес тази дреха се облича от болни хора с надежда Свети Георги чрез божие повеление да ги изцери.

Снимка: Личен архив
Снимка: Личен архив

Вяра

До манастирския храм с дарения и труд на хората от селото е изграден параклисът „Св. Архидякон Стефан”. В двора на манастира се намира и паметник на загиналите във войните български воини. В Горни Богров още помнят как през 1944 г. 103-ма войници от селото отиват на фронта. Вечерта преди да потеглят, мъжете идват в манастира и палят свещ. Всички се завръщат живи от бойните полета.

Сред необикновените неща са и твърденията, че светецът воин неведнъж е забелязван да язди на бял кон из околностите на манастира. Местните вярват също, че Свети Георги ги пази от градушка, защото всеки път щом небето се заоблачи, някой тича да запали свещ в храма и градушката се разминава.

Разказите за чудеса имат магнетична сила. Отец Антим се радва на нарастващата известност на манастирската обител, но очаква да дойде времето, когато хората ще търсят не само физическо изцеление, но и духовен път към Бога.

Loading

  • Харесва ли ви предложението ни за уикенд разходка?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Как да откриете идеалното за вас жилище

Модните правила на кралското семейство