in

ЛюбовЛюбов

Маги Вълчанова: Бързото отслабване е вредно за организма

Маги Вълчанова спортува от 25 години, но от две години работи професионално като фитнес инструктор. В своите програми тя комбинира различни упражнения от кондиционни тренировки, табата, пилатес и крос-фит. Разговаряхме с нея за това как да се храним и да спортуваме пълноценно и трябва ли да спазваме определен хранителен режим, за да влезем бързо във форма.

 

Здравей, Маги. Благодаря ти, че прие поканата ни за това интервю. Като начало ни разкажи защо реши да станеш фитнес инструктор?

Здравейте. Аз благодаря за поканата. За мен е удоволствие. Мисля, че съм се родила фитнес инструктор. Толкова естествено ми се получи. Имам лиценз от НСА, но най-много разчитам на опита, които имам. Тренирам, като хоби, от 25 години и се питам защо чак сега се сетих да се занимавам професионално. Имам толкова много да дам. По време на двете ми бременности съм качвала по 25 кг. и после ги свалях за 2-3 месеца с тренировка и ограничения в храната. Започвнах да тренирам в тийнейджърските ми години за да сваля няколко излишни килограми и не съм спирала до сега.

Как протича един твой ден?

Тренировките ми започват от рано. Така ги планирам, че да мога да ги съвмествам с ангажиментите ми като родител. Карам и прибирам децата от училище и го правя буквално между тренировките. В обедните часове почивам и тогава успявам да свърша и домашните си ангажименти. Вечер, докато децата се занимават с компютрите и телефоните си, аз гледам лекциите си по дигитален маркетинг, който уча вече втора година за следдипломна квалификация, а уикендите се явявам на изпити. Намирам време да се виждам и с приятели. Нямам време да ми стане скучно въобще.

Какво включва твоята тренировъчна програма?

Има 10 основни упражнения с които можем да тренираме пълноценно, а разнообразието до голяма степен зависи от опита и знанията на фитнес треньора. Съобразявам тренировката с нивото на тренираност на клиента. Мускулната треска не е показател за добре свършена тренировъчна работа. По-ефективно е бавно да се подотвя тялото и да се увеличава натоварването постепенно. Дори не усещат как се променя тялото, докато не се появят видимите резултати.

В рамките на един час тренираме мускулатурата на цялото тяло. Първите 10 минути разгряваме. Това е и най-досадната част на тренировката, но е една от най-важните, защото най-много травми се получват, когато тялото бъде натоварено преди мускулите да са добре разгряти. 30 минути имаме комплексни упражнения при които работят едновременно много мускулни групи, 20 минути изолирани упражнения на постелка за проблемните зони и 10 минути релаксиращи упражнения/стречинг.

Това е най-общо, но когато става въпрос за персонална тренировка има доста специфики. Тренировката е съобразена, както с нивото на тренираност на клиента, така и с желаните резултати, и поставена цел. Например, ако клиентът ми иска да се оттърве от корема или бричовете. Тези две проблемни зони ги тренираме с приоритет – по-често и повече от останалите.

Трудно ли се поддържа мотивацията в хората?

Имам талант за това. Тренирам редом с клиентите и виждам, че им е приятно да споделят “мъката”. Нямам време да тренирам самостоятелно за себе си и се поддържам във форма само с упражненията, които давам на клиентите си по време на тренировките им и правя редом с тях. Понякога ми се събират по 5-6 тренировки на ден. Издържам ги всичките. Предизвикателно ми е, когато работя с клиент, който е напреднал вече и правим по-сложни и тежки упражнения заедно в синхрон. Работната ми седмица е от понеделник до петък. Уикендите почивам за да мога да обърна внимание на децата си или изпитите по дигитален маркетинг.

А теб какво те мотивира?

Чувствам се страхотно, когато тренирам. Тренировката не е само за красиво тяло и за отслабване, а най-вече за тонус и добра цялостна кондиция. При мен е начин на живот и не мога да си представя да живея без движение. Физическото натоварване допринася за психическо разтоварване. Моите клиенти са ангажирани хора, подложени за голям стрес и тренират за да се оттърсят от напрежението основно. Тренировките сред природата, които организирам и спортно-развлекателните уикенди за групи, в които добавям и походи в програмата, се приемат много добре. Много ми е приятно да доказвам, че 40+ си е само цифра и жените на тази възраст трябва да се понаперят малко повече.

Колко често трябва да спортуваме, за да поддържаме добра форма?

Всеки ден. Това е моето виждане, но всъщност зависи, какви цели сме си поставили. Ако искаме да сваляме килограми е добре поне 3-4 пъти в седмицата. Ако тренираме за тонус 2-3 пъти е достатъчно.

Какво според теб включва добрият хранителен режим? Как трябва да се съчетава той с тренировките?

Добрият хранителен режим е балансираният, който включва белтъци, мазнини, въглехидрати, витамини –  необходимата храна за тялото. Всичко обаче отново е много индивидуално. Важното е да си създадем навик да не консумираме вредни храни и да се храним само с полезни и хранителни ястия, които набавят необходимите вещества на тялото ни. Създаването на полезни навици е в основата на здравословния начин на живот. Той не удължава живота, но определено го прави по-качествен.

Ти спазваш ли някакъв режим и ако да, какъв е той?

Не спазвам режим. Нямам нужда. Енергоразходът ми е толкова висок, че по-скоро се притеснявам да не отслабвам прекалено много. Успявам да запазя женствени форми, въпреки многото тренировки. Има жени, които се страхуват да не натрупат много мускулна маса ако започнат да тренират. Това обаче не става толкова лесно, а и има алтернативни стилове на трениране, които не трупат голям обем в мускулите. Мисля, че мога да дам пример със себе си за това. Моето тяло е фино въпреки многото тренировки, които правя от години.

Кои храни избягваш да консумираш?

Не приемам празни калории, т.е. храни които пълнят стомаха ми, но не ми дават необходимите полезни вещества. Не консумирам пържена храна. Това е, като да напълниш резервоара на колата си с вода. Ще е пълен до горе, но водата няма да накара колата да върви. Много ме дразни, когато хората са безотговорни към себе си и третират тялото си, като кошче за отпадъци. Поглъщат буквално всичко. После се чудят защо нямат енергия и са в лошо настроение. Храната е пряко свързана с начина, по който се чувстваме. Движението също. Трениращите хора са по-щастливи. Тялото се отнася с вас така, както вие с него.

Аз лично не консумирам картофи, бях хляб, бял ориз, паста от бяло брашно, бяла захар, шоколад с палмово масло, прясно мляко, краве сирене. Месо ям не по-често от 2 пъти в седмицата. По едно време го бях спряла съвсем, но като започнах да тренирам повече, се наложи да приемам по-малко, за да имам по-плътен мускул и релеф. Не приемам никакви препарати, които да ми помагат да “чистя” и резултатите, които виждате, са напълно естествени, постигнати с тренировки и балансирано хранене.

Кои според теб са най-честите грешки, които жените допускат, когато искат да влязат във форма?

Гонят бързи резултати и обикновено прибягват до хапчета, чайове и др. такива измишльотини. Това обаче води до намаляване на теглото за сметка на водата, а не на загуба на мазнини. И могат да бъдат много вредни. Пускала съм постове на моята страница по тази тема. Или пък започват с едно неконтролирано кардио всеки ден часове наред, обвити с найлони. И по този начин не става. Резултатите са временни и са отново за сметка на водата.Трайни резултати можеш да имаш, когато отслабваш бавно, като учиш метаболизма да работи с подходящ режим, а не го тормозиш и стресираш до краен предел. Почивката също е част от целия процес. Баланс трябва, както за храненето, така и за физическото натоварване и почивката. Има си специалисти, които могат да помогнат. Най-важната инвестиция е в здравето. Необходимо е да му се отделят необходимите средства и време преди да сме го загубили.

Ако трябва да дадеш три съвета как да поддържаме добра форма, какви ще са те?

  1. Тренирайте редовно.
  2. Хранете се здравословно и балансирано.
  3. Четете етикетите на храните, които купувате. Важно е да знаете с какво се храните

Loading

  • Как предпочитате да тренирате?

    Sport girl in a city
    • Индивидуални тренировки
    • Групови тренировки

КАКВО МИСЛИШ?

6 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„И розата сама да е“ от Мюриел Барбери

„Магазинчето за подаръци и усмивки“ от Мануела Инуса