in

ОМГОМГ ПлачиПлачи ЕхаЕха

Любопитни факти за торнадото

торнадо

Торнадото, известно още като туистър или смерч, образува въртящ се стълб от въздух във формата на фуния, свързващ повърхността на земята с купесто-дъждовен облак. Америка е страната, в която има най-много торнада. В южните щати пиковият сезон е между март и май, а в северните – от края на юни до август.

Торнадото може да бъде предсказано от метеоролозите, които използват доплеров радар, за да ги следят. Обикновено явлението е предшествано от силни бурни ветрове, светкавици, внезапни наводнения и градушки, които могат да бъдат с размерите на грейпфрут.

Как се образува торнадото?

Торнадата често възникват от фуниевидни облаци (купесто-дъждовни). За да бъде класифицирано ялвението като торнадо, то трябва задължително да има контакт и със земята, и с купесто-дъждовен облак. Явлението обикновено се образува когато студен полярен въздух се срещне с топъл влажен тропически въздух. Понякога една и съща буря може да предизвика повече от едно торнадо.

Торнадата обикновено се въртят циклонно. Погледнато отгоре, то се движи в посока, обратна на часовниковата стрелка в Северното полукълбо и по посока на часовниковата стрелка в Южното полукълбо. Повечето се движат от югозапад към североизток, но понякога се връщат назад, ако бъдат ударени от силни ветрове в окото на бурята.

Размери, форма и цвят

Формата на торнадото наподобява тясна фуния. Средният им диаметър е 150 метра, като те се придвижват по повърхността в продължение на средно 8 километра. Много от торнадата, които изминават повече от това разстояние всъщност са семейства от торнада, образуващи се в бърза последователност. Размерите им варират в широки граници.

Когато се образува в суха среда, то е с прозрачен цвят и е почти невидимо. Впоследствие обаче потъмнява и дори почернява заради отломките, които изсмуква. Торнадата също така могат да станат бели и дори сини, те приемат цвета на отломките. Когато се образуват по залез, могат да имат различни цветове с нюанси на жълто, оранжево или розово.

По принцип продължителността на торнадото е не повече от 10 минути, а някои траят само няколко секунди. Има много записани случаи на торнадо, продължаващо повече от час.

Мощността на торнадото се мери на скала, известна като Скала на Фуджита. Най-тежката категория е F-5, а най-слабата F0, след която няма значителни щети.

Прочетете още:

10 любопитни факта за земетресенията

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Китайки

Тайните за красота на китайките

Амарети

Италиански сладки Амарети