in

Любопитни факти за торнадото

торнадо

Торнадото, известно още като туистър или смерч, образува въртящ се стълб от въздух във формата на фуния, свързващ повърхността на земята с купесто-дъждовен облак. Америка е страната, в която има най-много торнада. В южните щати пиковият сезон е между март и май, а в северните – от края на юни до август.

Торнадото може да бъде предсказано от метеоролозите, които използват доплеров радар, за да ги следят. Обикновено явлението е предшествано от силни бурни ветрове, светкавици, внезапни наводнения и градушки, които могат да бъдат с размерите на грейпфрут.

Как се образува торнадото?

Торнадата често възникват от фуниевидни облаци (купесто-дъждовни). За да бъде класифицирано ялвението като торнадо, то трябва задължително да има контакт и със земята, и с купесто-дъждовен облак. Явлението обикновено се образува когато студен полярен въздух се срещне с топъл влажен тропически въздух. Понякога една и съща буря може да предизвика повече от едно торнадо.

Торнадата обикновено се въртят циклонно. Погледнато отгоре, то се движи в посока, обратна на часовниковата стрелка в Северното полукълбо и по посока на часовниковата стрелка в Южното полукълбо. Повечето се движат от югозапад към североизток, но понякога се връщат назад, ако бъдат ударени от силни ветрове в окото на бурята.

Размери, форма и цвят

Формата на торнадото наподобява тясна фуния. Средният им диаметър е 150 метра, като те се придвижват по повърхността в продължение на средно 8 километра. Много от торнадата, които изминават повече от това разстояние всъщност са семейства от торнада, образуващи се в бърза последователност. Размерите им варират в широки граници.

Когато се образува в суха среда, то е с прозрачен цвят и е почти невидимо. Впоследствие обаче потъмнява и дори почернява заради отломките, които изсмуква. Торнадата също така могат да станат бели и дори сини, те приемат цвета на отломките. Когато се образуват по залез, могат да имат различни цветове с нюанси на жълто, оранжево или розово.

По принцип продължителността на торнадото е не повече от 10 минути, а някои траят само няколко секунди. Има много записани случаи на торнадо, продължаващо повече от час.

Мощността на торнадото се мери на скала, известна като Скала на Фуджита. Най-тежката категория е F-5, а най-слабата F0, след която няма значителни щети.

Прочетете още:

10 любопитни факта за земетресенията

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Китайки

Тайните за красота на китайките

Амарети

Италиански сладки Амарети